Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6
BTC/USD62863.733
Reklam Alnı
Devran Yiğit Sinanoğlu

Devran Yiğit Sinanoğlu

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

Bir Halkın Varoluşu Dilidir

Bir Halkın Varoluşu Dilidir

Devran Yiğit Sinanoğlu
Haberdiyarbakir.Org// Columnist
İletişim  
haberdiyarbakir.org@gmail.com

Dünyada yaşayan ve konuşulan 7 bin civarında dil bulunuyor. Bunlar arasında 2 bin 500 civarında dilin konuşur sayısı çok azaldığı için kaybolma tehlikesi altında. Bu da bize gösteriyor ki dünya toplumlarının dillerine ölümcül dil virüsünün bulaştığını kanıtlıyor.

Dilin önemini anlamamız için örnek vermek gerekirse önlü Çin filozofu  Konfüçyüs’a sormuşlar: “Bir ülkeyi idare etmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?” O da: “İşe önce dili düzeltmekle başlardım. Çünkü dil bozulursa kelimeler düşünceleri iyi anlatamaz. Düşünceler iyi anlatılmazsa, yapılması gereken işler yapılamaz. Görevler gereği gibi yapılmazsa, töre ve düzen bozulur. Töre ve düzen bozulursa, adalet yoldan sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. Bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar önemli değildir.” demiştir. Dil Allah’ın, insanlara verdiği en güzel hediyelerden birdir. Bu hediye insanlara analarının ak sütü gibi helaldir. Şayet öyle olmasaydı yaratıcı dili var etmezdi, kendi emirleriyle çelişirdi. Hucurât Suresi 13. Ayet "...Ve birbirinizi tanıyıp, kaynaşasınız diye sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık..." tanışmanın aracı dildir.

Dil, bir toplumun kimliğidir. Kimliğini kaybeden toplumlar mülteci konumuna düşerler. Hürriyetsiz oradan oraya savrulup dururlar ta ki tarihten kaybolana kadar. Dil, bir halkın geleceğidir, bu geleceği ipotek altına alamazsınız. Dil, toplumların karakter kodlarını taşımaktadır, bu kodlarla oynayamazsınız. Dil, bir halkın güneşidir siz bu güneşin doğuşunu yasaklayamazsınız. Dil, bir toplumun var olma sebebidir yok etmek dil katliamıdır.  Dilimize sahip çıkalım. Dil erozyonuna uğramasına, yozlaşmasına engel olmamız lazım. Yarın geç olabilir. İşe bugünden başlayalım.

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar