Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.5084
EURO34.9414
ALTIN2432.4
BTC/USD64042.82
Reklam Alnı
Hülya Toprak

Hülya Toprak

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

Soyut Ve Somut Kavram Nedir? Gelin Hep Beraber Bakalım

Soyut Ve Somut Kavram Nedir? Gelin Hep Beraber Bakalım

Hülya Toprak
Haberdiyarbakir.Org // Columnist
İletişim
haberdiyarbakir.org@gmail.com

Somut ve Soyut Kavram Teması Somut:  Doğada belirli olarak var olan, varlığı duyularla algılanabilen, elle tutulup gözle görülebilen "Maddesi olan varlık, somut varlıktır."  Soyut: Felsefe terimi , soyutlama yoluyla elde edilen, varlığı ancak nesnede gerçekleşen (düşünce kavramı) 2. Anlaşılması, kavranılması zor olandır. Bilimsel tefsirlerini okuduk . “Zaman, mekan ,beden ,ruh birlikteyken somut ; terk edince soyut bir ibare alıyor  adeta!” Ruh: Dinlerin ve ruhçu felsefelerin insanın vücudunda bulunduğunu kabul ettikleri, yaşamın özü saydıkları, canlılığı sağlayan, maddesel olmayan varlık, ölümsüz sayılan töz, ilkedir. Sözlük anlamı bu denli önemli bir kavramı bağlama açım ne olabilir ki?  İhtiyaç hiyerarşisi anekdotuna bir bakalım :  “Alttan üstte doğru ihtiyaçlar;  Fizyolojik, güvenlik, sevgi ve aidiyet, itibar, kendini gerçekleştirme olarak  sıralanır.”

Maddesel olanlar  fizyolojik ; maddesel olmayanlar ise başlı başına ruhuna hitap eder . Yaşam sanatını ya da yaşam çilesi ,sahnesi ve yahut  sefası anlamında ,anlam ve ömür vermek; nesnesel varlık ve hissedilebilirliğe doğru orantı ve bağlantıdadır. Bir projeyi tezahür ettiğinizde çevresel ,işlevsel ve duyusallığı saf dışı bırakırsanız tam anlamıyla iş, güç ,sevgi ve mutlu ortam birliği olmayacaktır. Varlığın somut, yokluğun soyut olup  iki kısasın ne denli ipin ucu kadar ince olduğu, bir freksanstan diğerine aktarılmasının ne denli kolay ve olağan gerçekçiliği, akıl unsurunu zorlayan fantastik aleme göç tasavvufunu tamamlar mahiyetinde. Sıradanlık sayfası  mı ya da bilinmezlik gizeminin sancısı  muhtelif  zihin sahnesinin ucu açık düşsel, dinsel terimleriyle olduğu gibi olanır."Bilimsellik, bilinmezliğin anahtarı olduğu gibi ardı arkası kesilmeyen kapıların kölesi adeta...  Fizik kuralları somut elementlere yüklenen nimet sayılan cümle ve çalışmalar ;Ruhu dinlendirip mutlu etmeye yetmiyor. Sevgi, saygı, duygu vs ..(Soyuttur)

Ruh yani varlığında elle tutulamaz ama varlığı inkar edilemez soyut ve somutun motor kontrol sisteminin tam orta ve dengi adeta... Tıpkı yer mekanın ,değiş ,tokuşu gibi ruh çekilirse beden yok olur .Hiç olmamış doğmamış kadar hiçliği barındırır en az dün doğan atası kadar. İspatı dahi yüz , iki yüz, üç yüz yılın öncesi yapılabilir  sözde kanıt ve kanıtsızlık gibi...Milyar yılı öncesi gibi, soyutluğu bugün hangi somutluk ispat edebilir ya da tam kanıt  getirebilirdi ki! Bu anlamda ,Erdemi ,gurur sahnesinde yaşatmak ruha sevgi, saygı hak hukuk ibareleriyle güçlenebileceğini unutmamakta fayda vardır. Odun ,kömür, tezek sobalarını yakan eller vardı. Çadır ,mağara ,kerpiç evlerin sahibi de, Ne o ellerin izi nede mekanların tozu kaldı. Beden, mekan, beden ev Ruhun terkettimi miladi kalkmaz Dolduramaz yerini.. Cümleleri baz alarak hayatı erdemli bir boyuta taşımanın ve yaşamanın sadece madde eksenli olmadığını unutmamak kâfidir. "Modernize" adı altında tüketilen hayatın değerlerin fakir ve hakir bırakıldıkça toplumun mutsuz yüz hatlarından geçilmeyeceğini unutmamalıyız!! Ertelenen ve yerine konulmayan her hak kartopu gibi üzerimize gelir..

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar