Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.54
EURO34.8005
ALTIN2415.2
BTC/USD57175.99
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

Satranç Oynamanın Üzerimizdeki Olumlu Etkilerine Değinelim mi?

Satranç Oynamanın Üzerimizdeki Olumlu Etkilerine Değinelim mi?

Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org 
//  Columnist
İletişim  haberdiyarbakir.org@gmail.com

Satranç oynamanın üzerimizdeki olumlu etkilerine  değinelim mi? Satranç, çok eski ve popüler bir zihinsel spor olup, hem eğlenceli hem de geliştirici bir aktivitedir. Satranç oynamanın çocuklara ve yetişkinlere pek çok faydası vardır. İşte bunlardan bazıları:  Satranç, *odaklanma* ve *konsantrasyon*u artırır. Bir satranç oyuncusu, oyunun her anında dikkatli olmalı ve en iyi hamleyi bulmaya çalışmalıdır. Bu da günlük hayatta da işe yarayan bir beceridir.

Satranç, *hafızayı* geliştirir. Bir satranç oyuncusu, açılış teorilerini, son oyun tekniklerini, taktiksel motifleri ve daha pek çok şeyi ezberlemeli ve hatırlamalıdır. Ayrıca oynadığı oyunları da analiz ederek hatalarından ders çıkarmalıdır. Satranç, *planlama* yapma yeteneğini geliştirir. Bir satranç oyuncusu, rakibinin hamlelerine karşı kendi stratejisini belirlemeli ve uygulamalıdır. Bu da ileri görüşlülük ve mantıklı düşünme gerektirir.

Satranç, *öngörü* yapabilme yeteneğini geliştirir. Bir satranç oyuncusu, sadece kendi hamlesini değil, rakibinin olası tepkilerini de hesaba katmalıdır. Bu da hayatta karşılaşılabilecek durumları önceden tahmin etmeye yardımcı olur. Satranç, *başkasının perspektifinden bakabilmeyi* öğretir. Bir satranç oyuncusu, rakibinin planlarını anlamaya ve engellemeye çalışmalıdır. Bu da empati kurma ve farklı bakış açılarına saygı duyma becerisini geliştirir.

Satranç, *foto grafik hafızayı* geliştirir. Bir satranç oyuncusu, tahtadaki pozisyonu görsel olarak algılamalı ve zihninde canlandırabilmelidir. Bu da görsel belleği güçlendirir. Satranç, *beynin her iki tarafını da kullanmayı* sağlar. Bir satranç oyuncusu, hem yaratıcı hem de analitik düşünmeyi bir arada kullanmalıdır. Bu da beyin fonksiyonlarını arttırır.

Satranç, *dikkati* geliştirir ve dikkat kapasitesini arttırır. Bir satranç oyuncusu, tahtadaki tüm detaylara dikkat etmeli ve önemsiz gibi görünen bir hamlenin bile büyük sonuçlar doğurabileceğini bilmelidir. Satranç, *kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur*. Bir satranç oyuncusu, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmalı ve bedensel ve zihinsel olarak formda kalmalıdır. Satranç, *kazanmayı ve kaybetmeyi öğretir*. Bir satranç oyuncusu, hem başarı hem de başarısızlıkla karşılaşabilir ve bunları nasıl yöneteceğini öğrenmelidir. Zarafetle kazanmak ve hatalardan ders çıkarmak önemli kişisel özelliklerdir.

Kaynakça: 1) Satrancın 10 Yararı - Chess.com. https://www.chess.com/tr/article/view/satrancin-10-yarari. 2) Satranç Oynamanın Çocuklara Faydaları Nelerdir? - Okul.com.tr. https://okul.com.tr/aileler-icin/makaleleri/satranc-oynamanin-cocuklara-faydalari-nelerdir-563. 3) Satrancın Yararları - TSF. https://www.tsf.org.tr/index2.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid. 4) Satranç Oynamanın Çocuklara Faydaları Nelerdir? - Okul.com.tr. https://bing.com/search?q=satran%c3%a7%c4%b1n+olumlu+etkileri.
5) Satranç Oynayan Kişilerle Alakalı Aklınızdan Çıkarmamanız Gereken .... https://onedio.com/haber/satranc-oynayan-kisilerle-alakali-aklinizdan-cikarmamaniz-gereken-bilimsel-bir-gercek-var-773854.

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar