Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.4983
EURO34.7604
ALTIN2402.0
BTC/USD57353.63
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

Müziğin Psikolojiye Etkisi

Müziğin Psikolojiye Etkisi

Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişimhaberdiyarbakir.org@msn.com

Merhabalar, müziksiz bir ortamda müzik dinlemek ile ilgili  araştırma yapıyorum, yazı yazıyorum şu an :) Bir çok danışanım şu soruyu sorar: Ders çalışırken müzik dinleyebilir miyim? Kulaklık takabilir miyim? Yüksek sesle müzik dinmek sakıncalı mı? 3D 8D müzikleri zihnimde nasıl etki bırakır? Müzik dinlerken neden daha mutluyum? gibi onlarca soru sorarlar. Neden çok fazla müzik dinleme ihtiyacı hissediyorsun diye sorduğumda ise: Ailem ve çevremden uzaklaşmak icin müzik dinliyorum. Sinirlerimi yatıştırmak için. Hayallere dalmak için. Gerçek hayattan kopmak için. Andan uzaklaşmak için. Keyif verdiği için. Beni motive ettiği için. Sorunların üstesinden gelmemi sağladığı için. Kalabalıktan uzaklaşmak için. Eğlenebilmek için.

Herkesin Sebebi Farklıydı. 

Müzik ruhun gıdasıdır. Bazen şifasıdır. Hayata daha pozitif bakmamızı sağlar. Fakat unutulmamalıdir ki: kişi dinlediğinden ibarettir. Neyi dinlerse ona dönüşür. Arabesk dinleyen kişinin ruh dünyası ile pop müziği dinleyen birinin ruh dünyası aynı değil, davranışları da aynı olmayacak, yaydıkları enerji de aynı olmayacaktır. Klasik müzik dinleyen birinin ve ağır metal dinleyen birinin de duygu ve davranış halleri aynı olmayacaktır. Okuduğumuz kitapları hangi amaç ve bilinç  ile seçiyor ve okuyorsak; dinlediğimiz müzikleri de aynı bilinç ile seçmemiz ve dinlememiz gerekir. Kilit soru bence şu olabilir bu konuda: Enerjimi yükseltmek mi istiyorum yoksa enerjimi düşürmek mi istiyorum?

Ders çalışırken kulaklık ile müzik dinlenilmesini pek uygun bulmuyorum. Kulakta ciddi duyu kaybına neden olabiliyor. Kulak içi hastalıklara de neden olabileceği gibi, kişinin dış dünya ile bağında problem oluşturabiliyor. Kısık ses ile dinleyeceğimiz, sözsüz, slow müzikleri tercih edebiliriz ders çalışırken. Zihnin canlanmasına, beyindeki aktivasyonlarin gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır. Bize iyi gelen müzikleri seçip duygu durumumuzu kontrol ederek müzik dinlemeyi tercih etmemizde fayda var. Konu ile ilgili yaptığım araştırmada: Müzik, ruh halini yükseltir. Elde edilen bilimsel gerçekler, müziğin sizi daha mutlu hissettirebileceğidir. Müzik, motivasyonunu artırır. Egzersiz yaparken müzik dinlemiyor musun? Müzik, daha kolay uykuya dalmana yardımcı olur.Müzik, dayanıklılık ve performansını artırır.

Depresif modda şarkılar yerine klasikler ve meditasyon müzikleri seç. Ağır metal ve tekno müzik ruh halini daha da ağırlaştırıp depresyonunu artırabilir.Bir etkinliğe odaklandığında arka plandaki müzik bilişsel becerilerini artırıyor. Hareketli müzikler etkinlikteki hızını artırırken, daha sakin ve duygusal müzikler hafızanı etkili kullanmana yarıyor. Bir işe odaklanırken arka planda bir müzik çalabilir. Ama dikkat et, enstrümantal sözsüz melodileri seç. Çağrışım yapan, sözlü ve duygu yüklü parçalardan uzak dur. Rahat, yavaş tempolu, ahenkli ritim ve düşük sesle müzik dinlemek sakinleşmene ve otonom sisteminin rahatlamasına etki ediyor. Yüksek tempolu, karmaşık ve düzensiz ritimli müzikler gerginlik ve stresini artırıyor.

Müzik, yeme davranışını kontrol etmeni sağlar. Yapılan araştırmalar, loş ve sessiz bir ortamda yumuşak bir müzikle yemeklerin daha az tüketildiğini gösteriyor. Müzik dinleyerek hem fiziksel acılarını hem de duygusal acılarını azaltabilirsin. Zira yapılan araştırmalar her iki tür acının da beyinde aynı bölgeleri aktifleştirdiği bulundu. Müzik dinlemek, kolesterol, kan basıncı ve dolaşım sistemini düzenlemede etkili olan ilaçlar kadar faydalıdır. Müzik fiziksel acılarına dayanmana, stres yaratan kortizonla hormonunu azaltmana faydası dokunuyor. Bir cerrahi operasyondan önce dinlenen müzik, sonrasında ortaya çıkabilecek sorunları Sendikasyonları önlediği bulunmuştur(Psk. Ali Bıçak)  Müzik hafızanı güçlendirir, öğrenmeni pekiştirir. Coşkulu bir parçayı dinlerken ya da sakin ve dingin bir melodiyi dinlerken neler hissettiğine bir bakabilsen, duygularının ve davranışlarının nasıl değiştiğini kolayca anlarsın. Sevgi ile müzik ile kalın.

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar