Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.4258
EURO34.8437
ALTIN2399.7
BTC/USD59345.4
Reklam Alnı
Songül Gök

Songül Gök

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

İkna Edici İletişime Genel Bir Bakış ve Kabul Taktikleri

İkna Edici İletişime Genel Bir Bakış ve Kabul Taktikleri

Songül Gök
Haberdiyarbakir.Org
  //  Columnist
İletişim  haberdiyarbakir.org@gmail.com

Arapçadan türeyen ikna sözcüğünün Türkçedeki karşılığına baktığımızda kanaat etmek ifadesiyle karşılaşmaktayız. Ikna edici bir iletişim için öncelikle etkili, güçlü bir iletişimimizin olması gerekmekte. İletişim kaynak, mesaj, kanal, alıcı gibi belirli değişmeyen ögelerle sağlanır. Bu ögelere denk sorulara cevap verilerek ikna süreci daha sağlıklı gerçekleşmektedir. Bu soruları kim, kime, neyi, hangi yoldan, nasıl bir etkiyle ifade etmiştir diye sıralama yapılabilir. Bu soruları bağımsız değişkenlerle oturtmak mümkündür. Ikna iletişiminin sağlanmasında yukarıda belirttiğim ögeler oldukça önemlidir.

Kaynak:

Bireyler arası veya birey toplum arası iletişimlerde doğrudan ya da dolaylı olarak ikna kavramına karşılık bir tutum bulunmaktadır. Bilinçli olarak yapılan ikna iletişimlerinde belli başlı niteliklere özen göstermek gerekmektedir. İletişimin başlaması için ilk adımı kaynak olarak gösterebiliriz. Kaynak mesajı alıcıya kanallar yoluyla iletmektedir. Yani kaynak bilginin çıkış noktasıdır. İkna edici iletişim için kaynağın güvenilir olması oldukça önemlidir. Bu güvenilirlik kaynağın bilinmesi ve benimsenmesiyle de bağdaştırıla bilinir. Hedefin ikna edilmesi için kaynağın saygınlığı da oldukça önemlidir. Bu doğrultuda kaynağın belirli bir hedef kitleden ziyade geniş hedef kitleye ulaştırılması, hedef açısından işaretlenmediği için güven verecektir. Böylelikle hedef daha hızlı ikna edilecektir.

Mesaj:

Mesaj, ikna edici iletişimde oldukça önemli bir rol almaktadır. Mesaj, kaynağın kanallar yoluyla hedef kitleye ulaştırmak istediği bir ögedir. Bu ögeyi; tutum, düşünce, eylem olarak nitelendirmek de mümkündür. İkna ediciliği artırmak için mesajın dinamik, renkli, canlı, ilgi çekici, açık, net ve yumuşak gibi özelliklerine dikkat edilmelidir. Mesajın vurgusallığı, yerinde kullanılan tonlaması, vuruculuğunun mesajın hangi bölümünde yapılacağı ikna durumunu etkilemektedir.

Kanal:

Kaynağın, mesajı hangi kanal yoluyla hedef kitleye ulaştırması ikna edici iletişimi büyük oranda etkilemektedir. Kanallar oluşturula bilirliğinden birçok kanal yolu bulunmaktadır. Kaynağın aktardığı mesaja ve hedefe göre doğru kanal seçimi önemlidir. Çıplak , salt bir iletinin sözlü olarak ifade edilmesi basılıya oranla daha etkilidir. Yapılan araştırmalara göre aynı iletinin değişik kanallardan verilmesi sonucunda iletilerin etkileri de değişik olmuştur. İletilen çok geniş kapsamlı ve karmaşık yapıya sahip olmadığı zamanlar sözlü araçlar kullanılarak alıcıya ulaştırıldığında basılı yayınlara oranla çok daha fazla etki sağlandığı saptanmıştır(Yüksel, 2012, s.8) Kanalı diğer ögelere dikkat ederek seçmek ikna edici iletişimin sağlıklı oluşturulabilmesi için oldukça önemli rol almaktadır.

Alıcı:

İkna edici iletişimde önemli ögelerinden bir diğeri de alıcıdır. Alıcı, kaynağın mesajını kanallar yoluyla ulaştırmak istediği hedeftir. Alıcının ikna edilmesi için belirli özellikleri sıralamak mümkündür. Kaynağın çelişki ihtimali oluşturmaması, mesajın direkt olarak alıcıya gönderilmemesi, Kaynağın mesajdan emin olması, alıcı ve kaynak arasındaki tutumun uyuşması gibi etkenler ikna edici iletişim için önem taşımaktadır. Açıklanan bu ögelere ikna edici iletişim için muhakkak dikkat edilmesi gerekmektedir. Belirli taktiklerle ve bilinçaltı göndermeleriyle ikna edici iletişim rahatlıkla sağlanabilmektedir. Hedefe, belirli aralıklarla  istenilen şeyi aktarmak, fırsatı kaçırma endişesinde oluşturmak, kazanamama korkusu yaratmak, hitabet şeklinde konuşmak, kendinden eminliği yansıtmak hedefin ikna oluşuna etki etmektedir. Kaynakça: Yüksel, A. (2012). İkna Edici İletişim. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Kitabı, 2012.

Makale Yorumları

  • Turan il20-07-2023 14:28

    Kutluyorum Genç Yazar Arkadaşımızı Yine Zor Bir Konuyu Yumuşak ve Esnek Kalemiyle Başarı ile Kaleme Almış.

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar