Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.5152
EURO34.7791
ALTIN2407.4
BTC/USD57787.93
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

Dijital Çağın Online Ebeveynleri

Dijital Çağın Online Ebeveynleri

Günümüzün en çok konuşulan, pandemi süreci ile birlikte zirve yapan sorunlarından biri; dijital çağın gerekliliği ve online eğitime geçilmesi ile çevrimiçi anneler, babalar, öğrenciler. Bir çok ebeveyn paniklemiş durumda. Paniklemenin haklılık payı yüksek, fakat dünyanın sonu gelmiş gibi panikleyip, feryat figana gerek olmadığını düşünenlerdenim. Öncelikle toplum olarak sakinleşmemiz ve üzerimize düşen görevleri öğrenip hayata geçirmemiz lazım. Bu arada feryat figan eyleyip, sürekli olumsuz düşünüp, online eğitimin hakkını vermeyen birçok ebeveyn olduğuna da şahit olmaktayız. Öncelikle şunu kabul etmemizde fayda var: Süreç zorlu ve sıkıntılı. Ve bu sıkıntıyı sadece bizler yaşamıyoruz, evrensel bir sıkıntı. Fakat sürekli sıkıntıya odaklanırsak beynimiz çözüm yolu üretmez, hatta çözüm yollarına bile kendini kapatır.

Bilgi ve  iletişim  teknolojilerinin  günlük  hayata  ve  hayatın  her  alanına girmesi  ile  birlikte  dijital  bir  dünya  oluşmaya  başlamıştır.  Hayatla  bütünleşen teknolojiler  sayesinde  İnternet  üzerinden  alışveriş  yapılabilmekte,  banka hesapları  kontrol  edilebilmekte,  video  konferans  yöntemleri  ile  görüşmeler, toplantılar  yapılabilmekte,  çok  uzaktaki  bireylerle  iletişime  geçilebilmektedir. Sanal ortamda yapılan bu gibi davranışlarla  dijital  dünya oluşturulmaktadır.  Bu dijital dünya içerisinde bireyler,  her türden bilgiye ulaşabilmekte,  bu  bilgileri kullanıp paylaşabilmekte ve yeni bilgiler üretebilmektedirler. Pandemi süreci ile bizler alınan önleyici yasaklar ile birlikte dijital çajda yaşadığımızı daha somut bir şekilde deneyimlemiş olduk. Okulların yüzyüze eğitime kapanması, bizlere online eğitimin kapılarını neredeyse ardına kadar açmış oldu. Hem ülke içinde hem de uluslararası düzeyde eğitimler online olarak insanlara hizmet vermeye/ hizmet almaya başladı.

Dijital çağın bizlere sunduğu olumlu ve olumsuz bir çok unsuru yer almakta. Farkındalıklı kullanıcılar olduğumuz ve çocuklarımızı, gençlerimizi doğru yönlendirdiğimiz sürece online eğitim ve online platformların bir çok olumlu yanı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra anne babalar sokaktaki çocuklarını merak etmiyor artık. Anne babaların dış dünya ile ilgili endişe duyduğu unsurlar yerini tamamen çocuklarının avuçlarındaki dijital materyallere bıraktı. Endişelerinde haklı olan ebeveynler, sıkı bir gözlem ile çocuklarının derslerini ve ders dışında ilgi gösterdikleri siteleri/ yazı/görsel/uygulama/oyun/sosyal ağları vs bilmeli çocuklara/gençlere  internetin doğru kullanımı ile ilgili bilgi aktarmalıdır. Bu hassasiyeti sağladığımız takdirde dijital unsurların ve bunun bir parçası olan online eğitimin onlarca faydasını hem bizler hem de çocuklarımız görebilecektir.

Çevrimiçi ebeveynler çocuklarını her zamankinden daha çok yakından takip etmelidir. Çocuğunun derse girip girmediğini, online eğitimde dikkatinin dağılıp dağılmadığını, varsa dikkatini dağıtan unsurları bertaraf etmesi gerektiğini, ödev takiplerini, denemeler vs sınavlarda etkili katılıp katılmadığını kontrol etmeli, sürecin içinde yer almalıdır. Bu sorumluluk anne  baba arasında paylaştırılmalıdır. Çocuklarımızın eğitiminin kesintiye uğramamasını, yıl kaybı, bilgi kaybı, zaman kaybı, hatta çocuklarımızda kişilik tahribatı vs istemiyorsak çocuğumuz ile birlikte bu zorlu süreçte birlikte ol almalıyız.

Bu zorlu sürecin bize elbette ki katkıları oldu ve olacak. Örneğin: çocuklarda zaman yönetimi, bireysel görev bilinci, bireysel eğitim, dijital platformlardan yararlanma, daha sıkı aile ilişkileri, online bir çok eğitim ve seminere katılabilme, online etkinlikler düzenleme ve  katılma, uluslararası eğitimlere katılma, tekdüze eğitimlerin dışına çıkma, öğrenci merkezli eğitim modelleri ile eğitim görme gibi bir çok olumlu etkisinden söz etmek mümkün. Aynı zamanda uzaktan eğitimler ile hiçbir masraf yapmadan masamızın başında hem zamandan hem paradan maddi ve manevi katkılarını görmüş olduk.Bir üniversitenin sempozyumuna katılmak istediğimde: Konaklama, yol, yemek parası ödemeden şimdi online katılabiliyorum. Ve hatta günlük rutin işlerimi aksatmadan, yollarda ve başka şehirlerde olmadan, zaman kaybı yapmadan.Demem o ki: eğitimi sevin, öğrenmeyi sevin, öğretmeyi sevin. Koşullar ne olursa olsun şartları zorlayın ve öğrenmeye istekli olun, öğrenmeye online olun. Bizler öğrenmeye ofline olduğumuz sürece eğitim yüzyüze mi yapılmış, eğitim online  mi yapılmış çok da önemi olmaz. Sevgiye ve eğitime çevrimiçi kalmanız dileği ile…

Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişimhaberdiyarbakir.org@msn.com

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar