Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.4944
EURO34.6909
ALTIN2406.1
BTC/USD56603.54
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

7’den 8’e Geçenleri Konuşalım Mı?

7’den 8’e Geçenleri Konuşalım Mı?

Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org// Columnist
İletişim  haberdiyarbakir.org@gmailcom

Merhaba arkadaşlar bugün sizlerle 7. Sınıftan 8. sınıfa geçen çocuklarımızın neler yapması gerektiğini konuşacağız. LGS 2023 bitti ve sonuçları açıklandı. Şimdi gözler, dimağlar, yürekler 2024 LGS ye hazırlıkta. Hazırlık sürecinde çocuklar kadar aileler de heyecanlı. Hatta bazı aileler çocuklardan daha heyecanlı çünkü: Çocuk yaşı ve çevre koşulları itibari ile sınav sürecini ve sınav sonucunun sonuçlarını idrak edemeyebiliyor. Süreci çocuğumuz ile  birlikte nasıl verimli kılabiliriz buyurun beraber değinelim:

LGS Sadece Bilgi Sınavı Değil, Aynı Zamanda Psikolojik Yönü Olan Bir Sınavdır

 Sınava hazırlık süreci sadece bir yıllık süreç değil elbette. Çocuğun içinde büyüdüğü ailenin psikolojik yapısı, çocuğun sınava hazırlık sürecini ciddi oranda etkileyecektir. Pozitif bir psikolojik ortamda büyüyen çocuk, sınava hazırlık sürecini daha olumlu geçirebiliyorken; negatif bir ortamda büyüyen çocuk ise sınav sürecini sağlıklı yürütememe olasılığı yüksek olabilmektedir. Aile içinde psikolojik ve fiziksel şiddeti doğrudan ya da dolaylı maruz kalan çocuk, sınav sürecinde sadece bilgi ile değil aynı zamanda psikolojisi ile de mücadele etmektedir. Çocuklara süreç  içinde destek olmak isteyen ebeveynler, süreçte en az çocuk kadar çaba sarfetmeli; çocuğun psikolojine katkı sağlamalıdır. Kavga, gürültü, psikolojik baskı, kaygı ve stresin olduğu duvarların içinde sağlıklı bir başarı düşünülemez.

LGS’nin Çocuğun Ergenliğine Denk Gelmesi Ve Süreç Yönetimi

Ergenlik Dönemi, insan yaşamında önemli bir geçiş evresidir. Bu geçiş evresi yalnızca fizyolojik değişimleri değil; duygusal ve psikolojik değişimleri de beraberinde getirir. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler, yetiştirilme tarzı, ebeveyn tutumları, aile öyküsü gibi etkenler ergenlik döneminin nasıl şekilleneceğini gösteren önemli değişkenler arasında yer alır. Ergenlik döneminde, kaygı bozuklukları, depresif bozukluklar, duygu durum bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, davranım bozuklukları, risk alma davranışı (risk içerikli cinsel davranış, ergen gebeliği vb.), madde kötüye kullanımı, yeme bozuklukları en sık gözlenen psikolojik sorunlar arasında yer almaktadır.

Hayatlarının  en önemli dönemlerinin ortasında zorlu bir sınava tabii oluyorlar, kolay değil. Bu süreç de ergenlikten dolayı yaşayacağımız belli sıkıntılar var zaten buna bir de sınav maratonu eklenince, süreç çekilmez hale gelebiliyor. Sınava hazırlık sürecinde öğrenci ile sağlıklı iletişimi korumak ve devam ettirmek önemli. Bu dönemde kimlik arayışına giren çocuk bazı psikososyal sorunlar yaşayabilmektedir. Süreci çocukla birlikte yönetmeli, çatışmalara girmeden, sağlıklı bir şekilde yönetmeye gayret edilmelidir. Süreci yönetirken zorlanıldığı durumlarda uzmanlardan destek almaktan çekinilmemelidir.

Yaz Tatilinde LGS’ye Hazırlık Yapmalı Mıyım?

Evet yaz tatilinde ufaktan da olsa LGS ye hazırlık yapılmasını öneririm. Peki ne tür hazırlıklar yapmalıyız?  Dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle çocukların yoğun bir programa girmemesi gerektiğini belirterek: Bol bol kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Çünkü: LGS hızlı okuma, okuduğunu anlama, analiz etme ve sonuca hızlı ulaşmayı gerekli kılan bir sınavdır. Geçmiş yıllarında bol bol kitap okuyan bir öğrenci ile az kitap okumuş olan bir öğrencinin arasında fark edilir düzeyde okuduğunu anlama ve analiz farkı oluşmaktadır. Bu farkı aza indirmek için ve okuma hızını düşürmemek için yaz tatili boyunca kitap okunmalıdır.

  • Temmuz ayından itibaren Türkçe ve matematik dersleri ağırlıklı olmak üzere 7. Ve 6. Sınıf dersleri tekrar edilebilir, ciddi oranda katkı sağlayacaktır.
  • Sosyal Bilgiler yerini İnkılap Tarihi dersine bırakacağından ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinin konu devamı ve bütünlüğü olmadığından 7. Sınıfın  tekrar edilmesine gerek yok çünkü: 8. Sınıfta yeni konulardan sorumlu olunacaktır.
  • 8. Sınıf konularına başlangıç yapılması konular hakkında fikir sahibi olmalarına katkı sağlayacaktır. Psikolojik ve akademik olumlu etkileri olabilmektedir.
  • Çocuklarda kaygı ve stres oluşturan ağır konuşmalar yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Süreç boyunca yanlarında olacağına dair yapacağınız konuşmalar çocuğu güvenli hissettirecektir.
  • Tatil boyunca sınırsız özgürlük yerine sınırlı ve sorumluluklar ile özgürlük anlayışı içinde olmak ve bunu çocuk ile konuşmak; çocuğun tatili hem mutlu  geçirmesine hem de sorumluluklarını yerine getirmesine katkı sağlayacaktır.
  • Plan yapın. Plan yapmak ve plana uymak, okul döneminde uygulanacak olan plana hazırlık sürecine zemin oluşturacaktır.
  • LGS süreci öncesinde 6,7 ve 8. sınıfta eksikliklerde, gerekli görüldüğünde, daha yüksek performans için, süreci birlikte yöneteceğiniz bir uzmandan destek alınması; hem aileye hem de öğrenciye ciddi oranda katkı sağlayacaktır. ,
  • Tatil yapın. Muhakkak suretle ne olursa olsun hiçbir kaygı gütmeden kısa da olsa bir tatil yapılmalı. Çünkü: yıl boyunca maruz kalınacak olan LGS süreci yıpratıcı olabilmektedir.  Herkese mutlu tatiller.

Makale Yorumları

  • Yakup24-06-2023 20:59

    6. Ve 7. Sınıfa Neden Çalışalım Onların Konularında Mi Çıkacak

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar