Diyarbakır'da Şiirin Gür Sesi Yankılandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyarbakır'da Şiirin Gür Sesi Yankılandı
Abone ol
Ahmed Arif Edebiyat Kütüphanesi'nde Hevsel Dergisi 9. Sayısına Özel "Şiirin Gür Sesi" Haykırışında Şiir Dinletisi Düzenlendi.

Haber Muhabiri Nigar Tarancı
Resmi Kaynak Hidayet Öner (DİYŞAD Basın)

"DİYŞAD / Diyarbakır Yazarlar ve Şairler Derneği" organizasyonuyla düzenlenen "Şiirin Gür Sesi" şiir dinletisine, DİYŞAD Yönetim Kurulu Başkanı  İhsan İpek Cankurt'un sunumuyla başlandı. Gazeteci-Yazar İbrahim Evirgen ve Şehir Araştırmacısı Edip Sevgican konuşmacı olarak katıldılar. Açılış konuşmalarının ardından sunucu İhsan İpek Cankurt'un kısa vecizeleriyle söz şairlere verildi. Katılımcı şairler listesinde yer alan Hüseyin Acar, Gül Yakan, Hidayet Öner, Harun Tutuş, Hülya Aydın, Songül Gök, Recep Özoğul, Ebru Begüm, Cevat Yıldız, Murat Selçuk ve Mansur Meçin şehrin şairlerinden şiirler okudular.

Cahit Sıtkı Tarancı, A. Hicri İzgören, Ahmed Arif, İhsan Fikret Biçici, Ali Emîrî Efendi, Mevlüt Mergen, Sezai Karakoç ve Yılmaz Odabaşı şiirlerinin okunduğu dinletide, her bir şairin yorumunda duygulu anlar yaşandı, alkışlarla Gazeteci-Yazar İbrahim Evirgen konuşmasında; "Diyarbakır'da bin ikiyüz'ün üzerinde dernek vardır. Bu dernekler içinde şehrin kültür sanatına hizmet eden derneklerin sayısı bir elin parmakları geçmiyor. Faaliyet yoğunluklarına bakıldığında yılda bir faaliyet ortalamasını geçemiyorlar. Çoğu da, ismi var kendi yok tabela derneği. 2014 yılında kurulan DİYŞAD, Diyarbakır dernekleri içinde en aktif ve en çok faaliyet üreten dernektir. Yanı sıra 2016'da bünyesinde yayınlanan Hevsel Dergisi ile Diyarbakır kültür, sanat ve edebiyatını Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırmaktadırlar. Tabi bu gibi etkinlikleri hepimize coşku vermektedir. Devamını diliyoruz" dedi. 

Dinleti öncesi kürsüde yaptığı konuşmada Edip Sevgican: "Diyarbakır her Diyarbakırlının dilinde anlatılması gereken bir sevdadır, sorumluluktur. Diyarbakır'ı birkaç dakika ile birkaç saat ile anlatmak mümkün değildir ama şiirlerle ve şairleriyle anlatmak için bu tür etkinliklere hep ihtiyaç vardır. Bu alanda hizmet eden DİYŞAD Yöneticilerini ve üyelerini tebrik ediyorum" dedi. Ahmed Arif Edebiyat Kütüphanesi'nde düzenlenen şiir dinletisine yoğun bir ilgi vardı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, Edebiyat Araştırmacısı Metin Artut, Şair-Yazar Mehmet Şerif Cebe gibi birçok şehir sevdalısı ve edebiyat gönüllülerinin icabet ettiği dinletide ilginin büyük olduğu gibi heyecan da doruktaydı.

İstanbul'dan Diyarbakır hasretini yüklenip gelmiş Şair-Yazar Recep Yılmaz'ın kürsüye davet edilişiyle de, Diyarbakır misafirperverliği gibi duygu paylaşımına da değinildi. Recep Yılmaz'ın konuşmasından şu cümleleri alıntıladık. "İstanbul'dan Diyarbakır'a hep hasretim,  dostluğa ve şiire özlem içindeyim. Bugün burada böyle bir şiir dinletisinin olacağını öğrendim de geldim, kaçırmak istemedim. Bu gibi etkinliklere her zaman ihtiyaç vardır. Bu organizasyonda emeği geçenleri kutluyorum. Şiir yolumuz aydınlık olsun" dedi. Dinleti şiirsel bir akıcılık içinde sona ererken, program sunucusu İhsan İpek Cankurt kapanış konuşmasında şu ifadelerle sözlerini noktaladı: "Kurum ve Kuruluşlarının Diyarbakır'ın tanıtımı için zaman zaman çeşitli fuarlar, tanıtım günleri, festivaller, gastronomik organizasyonlar düzenliyorlar. Amma velakin; isimlerinin varlığıyla övünç duyulan şehrin şairlerini, yazarlarını ve matbu yayınlarını görmezden geliyorlar. Biz de 2014 yılından bu yana düzenlediğimiz etkinliklerde diyoruz ki; Diyarbakır elbette sadece kültür, sanat ve edebiyatla tanıtılamaz fakat Diyarbakır'ın kültürü, sanatı ve edebiyatının anlatılmadığı, şair ve yazarlarının dahil edilmediği her organizasyon eksiktir, eksikliktir. Diyarbakır kültür, sanat ve edebiyatının olmadığı hiç bir organizasyonda, Diyarbakır'ın tanıtımı tam manasıyla yapılamaz. İlk günden bu yana şehrin kültür, sanat ve edebiyatına gönüllülük esasıyla hizmet etmekteyiz, etmeye de devam edeceğiz. Bugün bize bu nezih mekânın kapılarını kapılarını açan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Selman Aydoğdu, Ahmed Arif Edebiyat Kütüphanesi müdürü Rızgar Kılınç ve ekibine, gerek katılımcı şair yazarlarımıza, gerek emek veren organizasyon kurulumuza, gazeteci ve kameraman arkadaşlarımıza ve özellikle davetimize icabet eden siz kıymetli konuklarımıza defaatle teşekkür ediyoruz."

Anahtar Kelimeler:
  • 6
    SEVDİM
  • 6
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 6
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Atik: “Bu Çocuklar Devletin Köleleri Olmamalıdır”Önceki Haber

Atik: “Bu Çocuklar Devletin Köleleri Olm...

Genç Şefler Birincilik İçin YarıştıSonraki Haber

Genç Şefler Birincilik İçin Yarıştı

Yorum Yazın

Reklam Alnı