Asırlık Mirasımız Deva Hamamı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asırlık Mirasımız Deva Hamamı
Dicle Elektrik Reklam 11
Abone ol
Merhabalar Sevgili ‘Haberdiyarbakir.Org’ Takipçileri. Zaman Zaman Sizlerle Bu Platformda Buluşarak, Tarihi Ve Turistik Zenginliklerimiz Hakkında Görüş Alış Verişinde Bulunacağım.
Dicle Elektrik Reklam 2

Haber Muhabiri Nusret Bilgiç // Ali Şeran
Haberin Resmi Kaynağı Hidayet Öner

Ayrıca, dünyada eşine nadir rastlanır, Mukaddes Yapıları sinesinde barındıran, Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra 5. Haremi Şerif Unvanına Sahip olan Diyarbakır ilimizin, köklü tarihi ve misyonu hakkında değerlendirmeler yapacağım. Sizler de yapacağınız yorumlarla, bu çalışmalara katkı sağlayabilir, fikir ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Eğer konuyla ilgili elinizde, bilgi, belge varsa bize gönderebilirsiniz. Böylelikle, tarihin taşlara yazıldığı, medeniyetin beşik noktalarından biri olan kentimiz hakkında ki, bilgi ve belgeleri, bütün kamuoyuyla paylaşma imkânı bulmuş oluruz.Amacımız, mukaddes kentimizin turizm pastasından hak ettiği payı alabilmesine, okyanusta damla misali de olsa katkı sunabilmek, yerli ve yabancı turist akışını olabildiğince artırabilmek.Asırlık dünya mirasımız olan Deva Hamamı’nın mimari güzelliğine daha önce tanık oldunuz mu? Buyurun bu kültür zenginliğine sahip tarihi yapımızla, dört yıldan bu yana ilgilenen Cuma Akgün (50) amcamızın yorumuyla okuyalım.

5. Haremi Şerif Diyarbakır ‘Merkez Sur İlçemiz Gazi caddesinde bulunan Deva Hamamı şehrin girişinde yer alıyor ve kentin en büyük hamamı olma özelliğine sahip. Buraya ilk geldiğim gün hali içler acısıydı. Anzele suyunun kanalı buradan geçiyor ve içeride bir gölcük oluşturmuştu. Kendi imkânlarımla bu suyu tahliye ettim. Biten çalışmalarımın ardından üç adet dalgıç kostümü yaktım. Kırk traktör çöp ve hafriyat çıkardım.Hamamı kötü amaçla kullandılar bir süre. Definecilerin kazı çalışmaları, neredeyse kullanılamaz hale getirecekti. Birkaç aylık çabamla şimdiki haline dönüştürdüm. Orijinal haline zarar vermeden bir takım çalışmalar yaptım. Hem kadın hem de erkek hamamı olarak, uzun yıllar hizmet vermiş.

Erkekler için sabah 03.00 ila 11.00 saatleri arasında, kadın ve çocuklar için ise saat 18.00’da hizmet veriyordu. Büyüklüğü 1300 m2’dir. Beş oda, sekiz salona sahip hamamın bir de iç içe iki odası mevcut. Banyodan sonra kadınların sohbet eşliğinde yemek yedikleri (Ilık Oda) olarak dedikleri büyük bir salonu var. Şehrin girişinde bulunuyor. Girişte olmasının sebebi, ticaret yapmak için şehir dışından sık sık kente gelenler oluyordu. Bu tüccarlar tabiri caizse, hayvanları ile iç içe yaşıyordu ve bu sebeple bulaşıcı bir hastalığı da beraberinde getirme olasılıkları da yüksekti. Hastalığın önüne geçmek ve kente yayılmasını engelleyebilmek için şehrin girişine inşa edilmesi uygun görüldü.Dışarıdan gelenlerin hamamda yıkanıp, temizlenmeden halk arasına girmelerine müsaade edilmiyordu. Banyosunu yapan misafirler daha sonra alışverişine devam ediyordu’.

Turizm Şirketlerine Çağrı Cuma Akgün buradan Turizm Şirketlerine çağrıda bulunarak şöyle devam etti.‘Hep beraber gelin, burayı görün ve bu güzelliğe şahit olun. Bu tarihi mekânın ülkemize ve kentimize kazandırılması için hak ettiği yere gelmesini istiyorum’.Evet, bu çağrıya kulak vermemek ve katılmamak mümkün değil. Esasında, Diyarbakır ilimiz, birçok mukaddes yapıyı sinesinde barındıran çok özel bir kent. Maalesef içinde yaşadığımız bu müthiş zenginliği, ulusal ve uluslar arası arenada yeterince tanıtamıyoruz. Oysaki, bacasız fabrika olan turizm, kentimizin ekonomisine bir hayli katkısı olabileceği gibi, esnaflarımızın işlerine de ekstra katkı sağlanabilir.Cuma Akgün burayı sahiplenmeden önce Mardinkapı’da, yaklaşık otuz yıl boyunca esnaflık yaptığını söyledi. Tarihi mekân şu an kafeterya olarak hizmet vermekte. Her gün sabah saat 09.00’da misafirlerin ziyaretine sunulan Deva Hamamı, akşam 18.00 saatlerinde ise kapanıyor. Gazi caddesi üzeri, Abdal dede mahallesi üzeri Numara 5 Sur İlçemizde bulunan Deva Hamamını mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

 

  

Anahtar Kelimeler:
  • 4
    SEVDİM
  • 10
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 14
    İNANILMAZ
  • 12
    ÜZGÜN
  • 12
    KIZGIN
Amacımız Dindar Bir Nesil YetiştirmekÖnceki Haber

Amacımız Dindar Bir Nesil Yetiştirmek

Emniyet 'Risk Analizleriyle' Suç Oranlarını Düşürüldüğünü AçıkladıSonraki Haber

Emniyet 'Risk Analizleriyle' Suç Oranlar...

Dicle Elektrik Reklam 4

Yorum Yazın

Reklam Alnı