EYT Düzenlemesi Olumlu Karşılandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
EYT Düzenlemesi Olumlu Karşılandı
Abone ol
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Tarafından Detayları Anlatılan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Düzenlemesi, Vatandaşlar Arasında, Genel Olarak Olumlu Karşılandı.

Haber Muhabiri Ali Şeran
Resmi Kaynak Nusret Bilgiç

Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren, uzun bir süreden beridir gündemde olan EYT ile ilgili, bu gece detaylı bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemeden ilk etapta, yaklaşık iki buçuk milyon yurttaşımızın faydalanacağını kaydetti. Buna göre, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT kapsamına girdiği, bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanların ise düzenlemeden yararlanamayacağı kaydedildi. Bu durumda olan vatandaşlarımızın durumunun ise, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde netlik kazanması bekleniyor.

Eksik Günü Olanlar Tamamlayabilecekler

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olan bayanlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için ise 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Yani, sigortalılık süresi ve prim gününü doldurmuş olanlar, yaş koşuluna bakılmazsınız emeklilik hakkı kazanacak. Tüm şartları uyup, prim günü ekisk olan kadınlar doğum borçlanması, erkekler ise, askerlik borçlanması yaparak, eksik tamamlayabilecekler. Ancak, gerekli prim şartını tamamlayıp, sigortalılık süresini doldurmayan kadınlar 20 yıl, erkeklerde ise 25 bitince yıl tamamlanacak, emeklilik hakkı kazanacaklar. Söz konusu düzenlemenin yasalaşmasıyla beraber, ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla beraber, bu sayı her yıl artacak.

Ayrıca, emekli olduktan sonra, çalışmaya devam edecekler için ise, sigorta prim teşviki getirilecek. Emekli olanlar için, çalıştıkları firmaların ödeyeceği primlerde düşüş yapılacak. Yasal düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildikten sonra, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girmiş olacak. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren vatandaşlar, sendika temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) yöneticileri, söz konusu düzenlenmeyi genel olarak olumlu bulduklarını belirterek, görüşlerini şöyle dile getirdiler:

‘Burada en önemli hususun yaş şartı aranmaması. Çünkü koalisyon hükümetleri döneminde yürürlüğe giren yasa nedeniyle, milyonlarca insan mağdur duruma düştü. Hizmet süresi ve gerekli prim şartını doldurmasına rağmen, milyonlarca kişi, yaş koşulu nedeniyle, emekli olamıyordu. Böylelikle önemli bir aşama kaydedilmiş oldu. Çünkü bu yasa öncesi, 45 yaşında bile emekli olunabiliyordu. Oysa bugün elli yaşını geçmiş olmasına rağmen, emekli olamayan milyonlarca vatandaşımız var. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet ve Kalkınma partisinin (Ak parti) bütün yöneticilerini tebrik ediyoruz’.

Anahtar Kelimeler:
  • 2
    SEVDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 3
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
2022’de Unutulduk 2023 Bizim Yılımız OlsunÖnceki Haber

2022’de Unutulduk 2023 Bizim Yılımız Ols...

Bütün Hedeflerimizin Gerçekleşmesi DileğiyleSonraki Haber

Bütün Hedeflerimizin Gerçekleşmesi Dileğ...

Yorum Yazın

Reklam Alnı