Dr.İnan Palancı"dan ‘Bonzai’ Uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
Dr.İnan Palancı"dan ‘Bonzai’ Uyarısı
Dicle Elektrik Reklam 11
Abone ol
Dr.İnan Palancı Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansımızın Diyarbakır Bölge Müdürü Ali Şeran”a Bonzai İle İlgili Açıklamalarda Bulundu. Son Zamanlarda Gençler Arasında Sıkça Kullanılan Sentetik Uyuşturucu Olan ‘Bonzai’ Hakkında Çarpıcı Açıklamalarda Bulunan.
Dicle Elektrik Reklam 2

Haber MuhabiriNigar Tarancı
Haberin Resmi Kaynağı Ali Şeran 

Dr.İnan Palancı, Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansımızın Haber Müdürü Ali Şeran”a  Bonzai İle İlgili Açıklamalarda Bulundu. Son Zamanlarda Gençler Arasında Sıkça Kullanılan Sentetik Uyuşturucu Olan ‘Bonzai’ Hakkında Çarpıcı Açıklamalarda Bulunan. Dr.İnan Palancı  Gençlerin Bu Zehirde Olabildiğince Uzak Durması Gerektiğini Savundu.‘Ciddi Yan Etkileri Var’bonzai’nin Son Yıllarda Gençler Arasında Hızla Yayıldığını Belirten. Dr.İnan Palancı , “Son Yıllarda Özellikle Gençler Arasında Yayılan, Bağımlılık Yapan “Bonzai”, “Sahte Ot”, “K2”, “Jamaika” Gibi Sokak İsimleriyle Bilinen Sentetik Kannabinoid , Ciddi Yan Etkileri Ve Zararları Olan Bir Uyuşturucu Türüdür. Üreticileri Tarafından İçeriğindeki Bileşenler Sürekli Olarak Değiştirildiğinden Sentetik Kannabinoid Olarak Piyasada Satılan Maddelerin Farmakolojik Profillerinin Saptanamıyor Olması Sağlık Sektörü İçin Ciddi Tehlike Yaratmaktadır. Kullanıcılar Tarafından Bilinen Bonzai İsmi Nedeniyle Zararsız Olduğuna Dair Oluşturulan Yanlış Algı Sentetik Kannabinoidler Özellikle Gençler Arasında Kullanımını Kolayca Popülerleştirmiştir” Dedi.‘Ürkütücü Boyutlara Geliyor’bonzai’nin Her Geçen Gün Popüleştiğini Ve Bunun Ürkütücü Boyutlara Geldiğini De Belirten. Dr.İnan Palancı .Sentetik Kannabinoid (Bonzai) Maddesinin Her Geçen Gün Popülerleşerek Kullanıcı Sayısının Hızla Artması Nedeni İle Oluşturduğu Zararlar Daha Fazla Göz Önüne Serilmektedir.

Üreticiler Sentetik Kannnabinoidlerin Bileşimlerinin Formüllerini Sık Sık Değiştirerek Piyasaya Farklı Türler Sürmekte Ve Ülkelerin Bu Bileşimlerin İçeriğindeki Maddeler Hakkında Yasal Düzenlemeler Yapmalarının Önüne Geçmektedir. Sentetik Kannabinoidler Marihuanadan Daha Ciddi Ve Zararlı Yan Etkileri Vardır. Mide Bulantıları, Kusma, Kalp Çarpıntıları, Tansiyon Yükselmesi, Aşırı Terleme,Titreme, Ağız Kuruluğu, Uyuşukluk Gibi Fiziksel Etkilerinin Yanı Sıra Merkezi Sinir Sistemi Üzerine Olan Zararlar Ve Bazı Sentetik Kannabinoid Bileşenlerinin Kullanımının Nöbet, Böbrek İflası Ve Ölüm İle Sonuçlanmaktadır” Diye Konuştu. ‘Yapılan Araştırmalarda Kullanım Yaşının  15-30 Arası’türkiye’de Bonzai Kullanımının 15 İle 30 Arasında Ve En Çok Erkeklerde Görüldüğünün De Altını Çizen Dr.İnan Palancı Bonzai Kullanımı Tüm Dünyada Olduğu Gibi Ülkemizde De Özellikle 15-30 Yaş Arasında Ve Daha Çok Erkeklerde Görülmektedir. Bunun Arkasında Sosyokültürel Birçok Etken Bulunmaktadır. Örneğin Ergenlik, Büyüme Arzusu, Yaşanan Sosyal Veya Psikolojik Değişiklikler, Travmalar, Arkadaş Ortamı, Sınav Stresi Bunlar Arasında Sayılabilir” Dedi.Madde Kullanan Kişilere Ailenin Yaklaşımı: Çocuğumun Madde Kullandığını Nasıl Anlayabilirim?Davranış Olarak Okul Başarısında Düşme, Okul Devamsızlığı, Yeni Arkadaşlar Edinme, Ani Duygusal Değişimlerin Olması, Spora, Hobilerine İlginin Azalması, Aile İle Geçirilen Zamanın Azalması, Tek Başına Odada Vakit Geçirme, Daha Fazla Para Harcama, Hırsızlık Olayları, Özbakımına Dikkat Etmeme Veya Saç Modeli Giyim Tarzının Değişmesi, Sinirlilik, Saldırganlık, Eşyalarında Alışılmışın Dışında Lekeler, Koku Veya Başka İşaretlerin Olması Gibi Belirtiler Olabilir.

Bedensel Olarak İse Dalgınlık, Dikkat Eksikliği, Uykulu Hal, Bitkinlik, Gözlerde Kızarıklık, Göz Bebeklerinde Büyüme Veya Küçülme, Yürümede Dengesizlik, Konuşmada Güçlük Veya Yavaşlama, Kollarda Veya Vücudun Başka Bölgelerinde Kesi İzleri, İştahsızlık, Kilo Kaybı, Uyku Değişiklikleri Görülebilir. Çocuğunuzun Madde Kullanımından Şüpheleniyorsanız Öncelikle Panik Yapmadan Madde Kullanımı Hakkında Bilgi Edinip Çocuğu Dikkatle Gözlemlemek Gerekir. Şüpheleriniz Devam Ediyorsa Uygun Bir Zaman Ve Ortamda Bunu Çocukla Konuşabilirsiniz. Eğer Anne Baba Kendini Konuşmak İçin Hazır Hissetmiyorsa Beklemek Gerekebilir. Sorunu Konuştuktan Sonra Çocuk İnkar Edebilir, Bu Durumda Israrcı Olup Tartışmaya Girmek Yerine Çocuğun Hazır Olacağı Daha Uygun Zamanlara Ertelemek Gerekir. Madde Kullandığı Kesin Olarak Ortaya Çıktıysa Önce Onun Fikri Alınmalı, Dinlenmelidir. Tedavi Gerekliliği Konusunda Net Ve Gerekirse Israrcı Olmalıdır. Burada Baskıcı Ve Eleştirel Tutumdan Ziyade Destekleyici  Tutum Önemlidir. Çocuğu Yargılamadan Dinleyip Yardımcı Olmak İstendiği Açıkça Anlatılmalı, Ne Olursa Olsun Onun Yanında Olunacağı Söylenmelidir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 2
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN
Bağlar Kaymakamlığı Vefa Sosyal Destek Ekibinden Anlamlı ZiyaretÖnceki Haber

Bağlar Kaymakamlığı Vefa Sosyal Destek E...

Gönüllü Genç Liderlerden Geleceğe Nefes İçin Fidan DikildiSonraki Haber

Gönüllü Genç Liderlerden Geleceğe Nefes...