İnsan, Dünya’yı Süratle Katlediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnsan, Dünya’yı Süratle Katlediyor
Abone ol
Jinda Ademhan (Konuk Yazar) Olarak Bugünden İtibaren Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansında Kendisine Ayrılan Köşede Bizlerle ve Okuyucuları İle Buluşacak Hoş Geldin Jinda Ademhan.

Jinda Ademhan (Konuk Yazar)
Haberdiyarbakir.Org// Columnist
İletişim haberdiyarbakir.org@gmail.com

Her gün ve her saat iklim krizinin giderek büyüdüğünün ve geri dönülemez bir aşamaya ilerlediğinin haberlerini alıyoruz ancak bunu önlemek için neredeyse hiçbir adım atmıyoruz. İnsanlar adeta iklim değişikliğine katkı sağlamak amacıyla el birliğiyle çalışıyor; ağaçları kesiyor, suyu bilinçsizce kullanıyor, fosil yakıt tüketimini destekleyip buna yatırım yapıyor… 

İklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı bitmeyen soğuk ve zorlu kışlar, gelmeyen yanıcı yazlar yaşıyoruz. Yine iklim değişikliği nedeniyle fırtınaların, sellerin ve yangınların yaşanma oranı artıyor. Her geçen gün büyük miktarlarda buz kütleleri eriyor ve bunun sonucunda su seviyesi de maalesef yükseliyor. Doğal çevreyi ve habitatları tahrip ettiğimiz için birçok canlı türünün neslinin tükenmesine ve tehlikeye girmesine sebep oluyoruz, ekosisteme zarar veriyoruz…  Elbette bütün bunların sorumlusu bizleriz, Dünyayı bu hale biz getirdik, onu biz kirlettik, biz zarar verdik; Dünya dengesiz bir hale geldi ve nedeni biziz, bunu biz yaptık hem de kendi ellerimiz ile kendi irademiz ile. 

Her gün ve her saat şikâyet ediyoruz ancak harekete geçmiyoruz. Doğrularımızı ve yanlışlarımızı biliyoruz ancak eyleme geçmiyoruz. Kadere bağlıyor bazıları iklim krizini- belki de kıyametini-fakat bu Tanrı’nın oyunu falan değil. İnsan alın yazısını kendisi yazdı; açgözlülükle, bencillikle... İnsan kendisini her şeyden ve herkesten üstün sanıyor oysaki yaptıkları, onun tersi olduğunu gösteriyor. Evrende sayısız galaksiden birinde yaşayan küçük birer organizmayız bizler, Dünya üzerinde yaşayan diğer canlılar gibi. Onlar kadar bu evrende içinde önemli ve önemsiziz. İlk önce bunun farkına varmalı ve sonrasında kendimize verdiğimiz değeri doğaya ve canlılara göstermeliyiz.

İnsanların tek problemi iklim değişikliği değil; açlık, eşitsizlik, cinsiyet eşitsizliği, eğitim, temiz suya ulaşım, adalet… Henüz çözülememiş birçok problem var ancak hepsinin ortak sebebi insanın, bencilliği, güce olan tapışı ve açgözlülüğüdür. Öncelikle bu problemlerimizi görmeli ve kabul etmeliyiz, bu şekilde mutlu bir geleceği şekillendirebiliriz.

Anahtar Kelimeler:
  • 26
    SEVDİM
  • 21
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 10
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yenişehir'e Yeni TenisçilerÖnceki Haber

Yenişehir'e Yeni Tenisçiler

Hatay"da Hırsızlık Çetesine Suçüstü BaskınSonraki Haber

Hatay"da Hırsızlık Çetesine Suçüstü Bask...

Yorum Yazın

Reklam Alnı