
Diyarbakır OSB’den Güçlü Ekonomik Vizyon: Basınla Buluşmada Yatırım, İstihdam ve Sorunlara Net Mesajlar Verildi

Haber Muhabiri Ali Şeran
Resmi Kaynak O.S.B Basın
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yönetimi, kent ekonomisinin nabzını tutmak ve yapılan çalışmaları kamuoyuna daha yakından aktarmak amacıyla “Basınla Buluşma” programı düzenledi. Bugün, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi olarak son üç yıl içerisinde yürüttüğümüz çalışmaların genel değerlendirmesini sizlerle paylaşmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu süreçte bölge sanayisinin gelişimi, istihdamın artması, üretim kapasitesinin güçlenmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi adına kapsamlı adımlar attık. Dördüncü etaptaki altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Beşinci etapta ise tahsis sürecini dört aşamada bitirdik ve toplamda 188 parsel için altyapı proje çalışmaları devam etmektedir. Başvuru sistemi, Bakanlık’ın yeni sistemine entegre edilmiş olup, 22 Haziran’a kadar başvuru alınacaktır. Birinci ve ikinci etap elektrik altyapı ihalesi tamamlandı ve saha çalışmaları için hazırlıklar sürmektedir. Ayrıca OSB içerisinde toplam 5 kilometrelik yol iyileştirme çalışması gerçekleştirilmiştir.
Revizyon imar planı tamamlanarak, emsal oranı 0.7’den 1.0’a çıkarıldı. Çekme mesafelerinde de iyileştirmeler yapılarak yatırımcıların daha verimli ve esnek yapılaşma imkânı elde etmesi sağlandı. Yıllardır süren mülkiyet sorunlarına çözüm getirmek adına 25 yıllık bir dava sürecini sonlandırarak 121/17 numaralı parselde yer alan alanları 6 firmaya tahsis ettik. 14 ve 15 numaralı parsellerin de dava süreçleri tamamlanmış, ödemeleri gerçekleştirilmiştir. Üretimi doğrudan destekleyen yatırımlar kapsamında 18 adet işlik inşa edilerek yaklaşık 900 kişilik yeni istihdam alanı oluşturuldu. 2022 yılında OSB’de faaliyet gösteren aktif firma sayısı 243 iken bugün bu sayı 370’e ulaşmıştır. Aynı dönemde istihdam 13.500’den 23.000’e yükselmiş, bu artış bölge ekonomisine önemli katkı sağlamıştır.
Enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla OSB trafo merkezinin gücü 100 megavattan 150 megavata çıkarıldı. Elektrik arıza ve bakım hizmetleri doğrudan OSB bünyesine alınarak, daha hızlı ve kaliteli hizmet sunulması sağlandı. Ayrıca 5 megavat kapasiteli güneş enerji santrali projesinin fizibilite çalışmaları tamamlandı, bağlantı anlaşması alındı ve 2025 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla OSB’ye yönelik toplu taşıma hatlarının sayısı artırıldı, OSB içerisinde ring hattı uygulaması başlatıldı. Bu adımlar, çalışanlarımızın işe ulaşımını daha konforlu ve ekonomik hale getirdi.
Sosyal altyapı kapsamında 650 kişilik kongre merkezimizin inşaatı tamamlandı. 80 kişilik kreşimiz açılarak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredildi. Ayrıca, yap-işlet-devret modeliyle bir firmamızla birlikte ana yol üzerinde restoran, kafeterya ve dinlenme tesisi yapımı için proje çalışmalarımıza başladık. Bu tesis, hem çalışanlarımıza sosyal bir alan sağlayacak hem de dışarıdan gelen ziyaretçilere hizmet verecek. OSB’nin genel güvenliği için MOBESE direkleri ve kamera sistemleri kurulum çalışmalarımız da devam etmektedir.
İstihdamı güçlendirmek ve sanayicilerle vatandaşlarımızı doğrudan buluşturmak için OSB Kariyer Platformu kuruldu. Bugüne kadar 700 iş başvurusu alınmış ve 88 kişi OSB’de faaliyet yürüten işletmelerde istihdam edilmiştir. Diyarbakır OSB ve Dicle Üniversitesi iş birliğiyle OSB içinde bir Meslek Yüksekokulu kurulması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu okul, bölge sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirecektir. Ayrıca sağlık kuruluşları ile indirim protokolleri imzalanmış, iş sağlığı ve güvenliği, dijitalleşme, ilk yardım ve teşvik destekleri konularında sanayicilerimize yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir.
Tanıtım ve dijitalleşme alanında da önemli projeler hayata geçirildi. OSB’nin 360 derece haritalama çalışması tamamlandı ve yatırımcıların OSB’yi dijital ortamda tanımasına olanak sağlandı. Ayrıca, firmalarımızın görünürlüğünü artırmak amacıyla ücretsiz tanıtım filmi çekimleri gerçekleştirildi. Son üç yıl içerisinde biri yurt dışı olmak üzere toplam dokuz fuara katılım sağlanmış, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki örnek fabrikalara teknik geziler düzenlenmiştir.
Tüm bu başarıların yanında, bölgemizdeki sanayicilerin hâlâ en büyük sorunlarından biri finansa erişimdir. Enflasyonla ve faizle mücadele edilirken üretici ikinci plana atılmamalıdır. Üretim olmadan istihdam olmaz, ihracat olmaz. Faiz de enflasyon da düşmez. Üretim geriye giderse tüm ekonomi etkilenir. Pandemide üretimin nasıl kritik bir kalem olduğunu hep birlikte gördük. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, tarım işletmelerine %50 faiz desteği verilmesi son derece doğrudur. Esnafa %50 destek verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Ancak OSB’de üretim yapan sanayiciye %60-70 faiz oranları ile kredi sunuluyor. Sanayici bu koşullarda nasıl üretim yapacak, nasıl nakde erişecek?
Devletimizin ilgili kurumlarının bu noktaya ivedilikle el atması gerekmektedir. Sanayici zor durumda, sıkıntı içinde. %60-70 faizle kredi kullananlara “nefes kredisi” deniyor ama biz yönetim olarak buna “itibar kredisi” diyoruz. Çünkü sanayici, itibarını korumak için bu oranlarla kredi çekmek zorunda kalıyor. Üretimi sürdürebilmek, istihdamı koruyabilmek için kendi itibarını ortaya koyuyor. Ancak sürdürülebilir bir kalkınma için sanayicinin yükü hafifletilmelidir. Diyarbakır OSB olarak sanayicilerimizin sesi olmaya, yatırımcının önünü açmaya ve üretimi büyütmeye devam edeceğiz. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyor, çalışmalarımızda destek veren tüm kamu kurumlarına, yatırımcılarımıza ve çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.
Yorum Yazın