
Uzman Doktor Deniz Armağan Deniz, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü Dolayısıyla Çölyak Hastalarının Karşılaştığı Zorluklara Dikkat Çekerek, Mevcut Desteklerin Yetersiz Kaldığını Dile Getirdi.

Haber Muhabiri Ali Şeran
Resmi Kaynak Elips Haber Şevval Dalgıç
Çölyak hastalığı ya da diğer adıyla Gluten Enteropatisi, ince bağırsakta yer alan ve besinlerin emilimini sağlayan villus yapılarında hasara yol açan, bağışıklık sistemi temelli bir sindirim rahatsızlığı. Bu rahatsızlık buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten adlı protein nedeniyle oluşuyor. Hastalığa karşı tek etkili tedavi ise glütensiz beslenme. Ancak çölyak hastaları, glutensiz ürünlere erişimde halen zorluklar yaşıyor.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla Elips Haber'den Şevval Dalgıç’a çölyak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Uzman Doktor Deniz Armağan Deniz, henüz geliştirilmekte olan bazı aşılar bulunsa da çölyak hastaları için dünya genelinde geçerli olan tek tedavi yönteminin buğday, arpa ve çavdar gibi gluten içeren tüm gıdalardan uzak durmak olduğunu söyledi.
Geçmişte glütensiz ürünlere ulaşmanın oldukça güç olduğunu hatırlatan Dr. Deniz, günümüzde bazı belediyenin özel glütensiz gıdalar ürettiğini ve dağıttığını ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlemeleriyle artık marketlerde bu ürünlerin bulundurulması zorunlu hale geldiğini anlattı. Buna rağmen, mevcut yardımların hastaların ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamadığına dikkat çeken Dr. Deniz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan maddi desteğin yetersiz kaldığına dair çok sayıda hastadan geri bildirim aldıklarını ifade etti.
Kadınlarda Daha Yaygın Görülüyor Türkiye’de çölyak hastalığının görülme sıklığı yüzde 1 civarında. Bu oranın küçümsenmemesi gerektiğini belirten Dr. Deniz, bu istatistiğin teşhis konmamış pek çok bireyin olabileceğini gösterdiğini söyledi. Kadınlarda çölyak hastalığının görülme sıklığının erkeklere göre iki kat daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Deniz, “Bunun nedeni ise, bağışıklık sisteminin kontrolsüz olarak çoğalmasından kaynaklıdır. Bu alerjik reaksiyon, ince bağırsağa zarar veriyor. Kadınların bağışıklık sistemi daha hassastır. Bu nedenle birçok romatizmal hastalıkta olduğu gibi, çölyak hastalığı da kadınlarda daha sık görülüyor” dedi.
Tanı Konulamazsa Ölümse Sonuçlanabilir Çölyak hastalığının, dünya tarihinin en sık görülen genetik hastalık olduğunu söyleyen Dr. Deniz, şunları söyledi: “Çölyak hastaları glütenden uzak duramaz ve glütenle beslenmeye devam ederse ya da tanı konmazsa, ince bağırsak kanseri nedeniyle ölümle sonuçlanabilir. Bazı kozmetik ürünleri de çölyak hastalığını tetikleyebiliyor. Bu toplumda çok bilinmeyen bir durumdur. Çölyak hastalığı genetik bir hastalık olduğu için kardeşlerden birinde varsa diğerinde de görülmesi mümkündür. Anne babadan herhangi biri çölyak hastasıysa çocukta görülme oranı yüzde 10’dur. Bu nedenle kesinlikle tarama testlerinin yapılması gerekiyor.”
Yorum Yazın