Asrın Projesini Geniş Kapsamlı Bir Basın Açıklamasıyla Duyurdu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asrın Projesini Geniş Kapsamlı Bir Basın Açıklamasıyla Duyurdu
Abone ol
Diyarbakır’ın Sevilen Ve Tanınmış Simalarından, İş Adamı-Siyasetçi Abdullah Arzakçı, Dünya Çapındaki Dev Projesini, Oldukça Geniş Katılımlı Bir Basın Toplantısıyla Tanıttı.

Haber Muhabiri Ali Şeran
Resmi Kaynak Nusret Bilgiç

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Lokalinde düzenlenen kahvaltılı toplantıya, yerel ve ulusal basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Bu arada, saat 10,00’da başlayacak olan projenin tanıtımı öncesi, elektrikler kesildi. Arzakçı, basın toplantısına katılacaklarını beyan eden oda başkanları, sektör temsilcileri ve STK yetkililerinin sözünde durmayı gelmemesi ve tam sunuma başlarken elektriklerin kesilmesini manidar bulduğunu belirterek, ‘Bizim başımız dik. 21 yıldır uzman mühendis ekibimizle beraber üzerinde çalıştığımız ve kademe kademe geliştirip revize etiğimiz, dünya çapındaki projemizin tanıtım toplantısına gelmeyenler, vebal altındadır’ diyerek, projenin sunum toplantısına katılmayanlara tepki gösterdi.

 ‘Asrın Projesi Dicle Vadisi Projesi’

Avrasya Yerel Yönetimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Güneydoğu Bölge Temsilcisi Abdullah Arzakçı, Diyarbakır için hazırladığı ‘Dicle Vadisi Taşkın Koruma ve Toplumsal Kalkınma Projesi’nin detaylarını, geniş katılımlı bir basın toplantısıyla duyurdu. Yaklaşık 600 milyon Euroluk bir kaynağın hazır olduğuna dikkati çeken Arzakçı, proje kapsamında yüz altmış bine yakın insanımızın istihdam edileceğini belirterek, şunları söyledi: ‘Yirmi bir yıldan bu yana, bu dev projeyi hazırlamaya başladık. Sürekli üzerine katarak ve geliştirerek, bugünkü haline getirdik. Projenin tamamlanmasında, oldukça geniş bir kadro ile çalıştık. Mukaddes kentimizin ekonomisine katma değer sağlama, istihdam ve tarım başta olmak üzere, birçok farklı konuda faydasına olacak projenin gerçekleşmesiyle birlikte şehrimizin çağ atlatacak projemizi, sürekli olarak günün koşulları ve gelişen teknolojiye paralel olarak revize ettik. Yüzyılın projesi olan Dicle Vadisi projemiz, detaylı olarak incelendiği, Kanal İstanbul Projesi’nden daha önemli ve kapsamlı olduğu görülecektir. Turizme katkısının yanı sıra, yeni yapılaşmayı da içeren projenin on yıllık bir zaman zarfında bitirmeyi hedefliyoruz’.

Avrupa’dan 600 Milyon Euro’luk Destek

İsviçre, Belçika ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu Avrupa’nın 7 ülkesindeki finans kuruluşları ile muhtelif defalar görüştüklerini, proje kapsamında Rusya’nın başkenti Moskovaya’ya da giderek, orada gerçekleştirilen emsal projeleri yerinde incelediklerini belirten Arzakçı, şöyle devam etti: ‘Avrupa Birliği, kademeli olarak projemize 600 milyon Euroluk kaynak aktaracak. Diyarbakır Dicle Vadisi projemiz için, on beş kişiden oluşan uzman mühendis ekibimizle, uzun süreden beridir çalışmalar yürütmekteyiz. Eğil ilçemizden başlayan ve Bismil ilçemize uzanan 120 kilometre uzunluğundaki projemiz, bir baraj ve 8 gövde olmak üzere, totalde 9 barajdan oluşmaktadır. Saatte 200 MW’lik enerji üreterek ve 120 kilometrelik alan üzerinde, binlerce yıldır boşa akan Dicle Nehri’ni kentimizin ekonomisine çok yönlü faydalar sağlayacak bir hale getirecek projemiz, iki devasa baraj olan 90 MW ve 110 MW kapasiteli Kralkızı ve Dicle Barajı’nın toplamı kadar enerji üretimi yapacaktır. Dubai ve Moskova’da benzeri olan projemiz, neden Diyarbakır’da tamamlanarak, halkımızın istifadesine sunulmasın. Dicle Vadisi projemiz, Dubai’de tamamlanana projeden daha güzel ve kapsamlı olacak’.

Yaklaşık 18 Milyon Metrekare Tarım Alanı

Arzakçı, otuz altı ayda projeyi tamamlayarak, hizmete sunmayı hedeflediklerini belirterek, şöyle devam etti: ‘Dicle Vadisi Taşkın Koruma, Enerji Üretim ve Toplumsal Kalkınma Projemizin nehir boyu derinliğinin on metre, genişliği 250 metre, uzunluğu ise 120 kilometreyi bulacak. Projemizde bulunan Taşkın Koruma uygulamamızla, Dicle Nehri’nin görsel görüntüsünü bozan ve haşere üreterek insan sağlığını tehdit eden mevcut bataklıkları ekilebilir hale getirerek, bölgemize ve ülkemize yaklaşık 18 milyon metrekare tarım alanı kazandırmış olacağız. 150’ye varan ve her biri bin ton kapasiteli balık çiftliklerinde yıllık 150 bin ton organik ve çiftlik balık üretimi yapacağız. 36 ay içinde tamamlamayı hedeflediğimiz bu projemizde beş bin personel istihdam edeceğiz’.

Diyarbakır Toprağının Verimliliği

Abdullah Arzakçı, şöyle devam etti: ‘Tarım sektörünün gelişmesiyle beraber, kentimiz ekonomisine çok ciddi bir katma değer sağlanacak. Şehrimizi ‘Sera ve Organik Ürünler Merkezine dönüştürmek, temel hedeflerimizden biri. Bu kapsamda, önümüzdeki on yıllık süre zarfında, Dicle Nehri kıyısında, yirmi bine yakın sera yapmayı planlıyoruz. Yıllık yüz elli bin ton kapasiteli soğuk hava depoları ile, yirmi bin metre kare sahası olacak İşleme ve paketleme tesisi, proje kapsamında kurulacak.

‘Yap-İşlet-Devret’ Modeli İle Gerçekleşecek

Çevre düzenlemesiyle kuruttuğumuz bataklıklardan dolayı kazandığımız 18 milyon metrekarelik tarımsal alana ilaveten, planladığımız yerlerde zirai faaliyetler içinde ilk etapta iki bin, totalde on yılda, rakam yirmi binlere ulaşacak. Her serada beş kişinin istihdamını öngörüyoruz. Bu da demektir ki, kentimizin işsizlik sorununa son derece önemli katkılar sağlanacak. Hepimizin bildiği gibi, Diyarbakır toprağı bir hayli verimli, fakat ne hazindir ki, bu verimli topraklar, bugüne kadar yeterince değerlendirilemedi. Ayrıca, projemiz kapsamında seracılık yapımında su ve enerji ücretsiz olacak. Her seranın yanına bir Güneş Enerji Santrali (GES) kuracağız. Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilecek olan projemiz, Diyarbakır’a her yönden faydalar sağlayacak, uluslar arası çapta bir projedir’.

Olması Gerekenler Burda Değil

Arzakçı, projenin yaşam bulması için Diyarbakır’da, Ticaret Odası başta olmak üzere, birçok oda, meslek örgütleri ve STK’larla görüştüklerini belirterek, şunları söyledi: ‘‘Basın toplantımıza katılacağını beyan eden oda başkanları, meslek örgütleri ve STK temsilcileri, maalesef burada değiller. Asrın projesi olan, on binlerce insanımızın istihdam edileceği, hem ekonomi, hem de ekolojik manada faydası olacak bu projemizin tanıtımına gelmeyenler, neden sözünde durup, gelmediler? Biz herhangi bir partinin temsilcisi değiliz.

Diyarbakır Sevdalısı Olarak Hizmete Talibiz

Diyarbakır sevdalısı olarak buradayız ve Mukaddes kentimizin hizmetine talibiz. Bölgemizin ekonomik, ekolojik, istihdam ve toplumsal kalkınmasını sağlayacak bir projeye hepimiz destek olmalıyız. İktidar partisi il başkanı ve yöneticileriyle görüştük. Onlara sunum yaptık. Fakat ne hazindir ki, destek olmadılar ve üstelik, basın açıklamamıza da katılmadılar. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bizi olarak kabul etti ve projemizi dinledi. Projeye destek olacağını söyledi. HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan da, destek olacaklarını beyan etti. Hepsine teşekkür ediyorum’.

Anahtar Kelimeler:
  • 7
    SEVDİM
  • 7
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 2
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bağlar ’da Metruk Yapıların Yıkımı Devam EdiyorÖnceki Haber

Bağlar ’da Metruk Yapıların Yıkımı Devam...

CHP’li Vekillerin DOGÜNKAD ZiyaretiSonraki Haber

CHP’li Vekillerin DOGÜNKAD Ziyareti

Yorum Yazın

Reklam Alnı