20 Milyon Dolarlık Yatırımın Temeli Atılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
20 Milyon Dolarlık Yatırımın Temeli Atılıyor
Abone ol
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçireceği, günlük yaklaşık bin 475 ton atığı bertaraf ederek elektrik enerjisine dönüştüreceği, EKAY projesinin temeli 1 Nisan’da Diyarbakır Valisinin Katılımıyla Gerçekleşecek.

Haber Muhabiri Hatice Öğüt
Haberdiyarbakir.Org Diyarbakır
Haberin Resmi Kaynağı D.B.Belediyesi Basın

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 1996'dan beri 4 merkez ilçeden günlük toplanan atıkların vahşi şekilde depolandığı, Şanlıurfa yolu üzerinde yer alan Karacadağ Çöp Depolama Sahası’nda EKAY projesini hayata geçirerek kentte temiz nefes aldıracak.Büyükşehir Belediyesi’nin kasasından tek kuruş harcanmadan Yap-İşlet-Devret modeliyle 20 milyon dolara inşa edilecek olan EKAY projesinin temeli 1 Nisan’da Diyarbakır Valisinin katılımıyla atılacak.

Çevre Kirliliği AzaltılacakHazırlanan projeyle vahşi depolama sahasında sızıntı suyu depolama sistemi, oluşan çöp gazının toplanması sistemleri kurularak alandaki yer altı, içme ve kullanma sularının kirletilmesi riski, katı atıkların havasız ortamda çürümeleri sonucu neden olduğu hava kirliliği ile atık alanında oluşabilecek organizmaların kuşlar, sinekler gibi haşerelerle taşınma riski ortadan kaldırılacak.

 Tesiste Enerji Ve Gübre Üretilecek Tesiste ayrıştırma binası, fermantasyon tankı, susuzlaştırma alanı, gaz temizleme alanı, gaz depolama balonu, enerji üretim tesisi, kazan, buhar tribünü, soğutma kulesi, güneş enerjisi panelleri ve düzenli depolama bölümlerinden oluşacak. Ayrıştırma binasında atıklar özelliklerine göre işlenebilir ve işlenemez şeklinde sınıflandırılarak ayrıştırılacak. Buhar tribününde elde edilen enerji saha içinde kullanılacak. Susuzlaştırma bölümünde çöplerdeki sıvılar alınacak. Düzenli depolama sahası toplam 150 bin metrekare alandan oluşacak. Tesise kurulacak güneş enerji panelleri vasıtasıyla elektrik üretilecek.Atıkların ayrıştırma işlemi sonrasında biyokütle, biyometanizasyon tesislerinde elde edilen biyogaz, sıvı ve katı fermente ürün/gübre üretimi yapılacak. Toplam 14.5 MW kurulu gücü olacak enerji üretim tesisinde 4 MW kapasiteli elektrik güneş enerjisinden sağlanacak.Biyometanizasyon işlemi sırasında, organik maddenin anaerobik ortamda bozunmasıyla biyogaz üretilecek ve bu gaz toplanarak alternatif enerji üretiminde kullanılacak.

 Günlük Bin 475 Ton Atık İşlenecekKentin çevresel sorunlarını çözme noktasında önemli bir işlevi yerine getirecek olan EKAY projesi, günlük bin 475 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Sözleşme gereği  tesisi 15 yıl süreyle işletecek firma, ürettiği enerjiden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine, %28.1’lik kar payı verecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, nüfusa bağlı olarak tesisin kapasitesini artırmak için yatırımlar yapabilecek.

İlçelerin Çöpleri Yeni Tesise AktarılacakKayapınar, Bağlar, Yenişehir ve Sur merkez ilçeden toplanan atıklar dışında Silvan, Bismil ve Ergani ilçelerine yapılacak olan çöp aktarma istasyonlarıyla ve buraya en yakın ilçeler atıkları istasyonlara getirerek 17 ilçenin tüm atıkları tesise taşınacak.Tesisin tam kapasiteyle faaliyete girmesiyle birlikte, merkezde 80-100 civarında personel çalışmaya başlayacak.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyarbakır’da Husumetli İki Aile BarıştıÖnceki Haber

Diyarbakır’da Husumetli İki Aile Barıştı

Yaya Önceliği Kırmızı ÇizgimizdirSonraki Haber

Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir

Yorum Yazın

Reklam Alnı