Reklamı Geç
Haberdiyarbakir.Org Reklam
Dicle Elektrik Reklam 3
Diyarbakır
DOLAR32.3372
EURO35.1875
ALTIN2243.8
BTC/USD64830.1
Online Randevu
Haydar Alper Eser

Haydar Alper Eser

Mail: [email protected]

Online Randevu

Xençepek Sahan El Salli

Xençepek Sahan El Salli
Dicle Elektrik Reklam 9

Haydar Alper Eser
Haberdiyarbakir.Org// Columnist
İletişimhaberdiyarbakir.org@msn.com

Son zamanlarımın en zor yazılarından birini yazacağım. 84 yılın özetini başkaları yapar elbet ancak 2 Nisan itibariyle konuşacak neyimiz kaldı onu soracağım. Kendi tabiriyle ‘’afedersiniz’’ Ermeni olan bir fikir adamı düştü dalından dün. Toprak incitmesin. Aras’ı kurdu, Evrensel’e yıllarca ‘’Mesele’’ yazdı. Taşra edebiyatını alıp kulaklarımıza, gözlerimize taşıdı ve dün ısrarla zihnimden öteye ittiğim o haberi aldım ki göçmüş mahallemizden. Bu kaçıncı göç? Kaç mahalleye taşınıp yıkılmasını bekledik? Kaç mahalleyi yıktılar ve sonunda sokakta kaldık? Margosyan yaşarken üşüyordu. Margosyan yan yana geldiğinizde içten içe titriyordu. 84 yıl boyunca korku dolu bir hayat, 84 yıl boyunca yıkım-kıyım-ötekileştirme ve barbarlık yaşadı. 84 yıl boyunca çekilen tespihlerde babasını aradı, çıkılan kafilelerde çocukluğunu sorguladı. 84 yıldır içilen her kadeh şarapta annesi geldi akıllara, 84 yıl boyunca kalemi ile katil izi sürdü Margosyan.

Diyarbakır denince gözü dolan, fuara konuk olarak çağrıldığında ‘’ula ben bu evin sahibiyem, ne onuriii ne konığiii’’ diyecek kadar gönüllüydü. Kendi mahallesine kendi adı verildi. Kendi mahallesine kendi bedeni giremedi. Kendi mahallesinden kendi aklı çıkmadı. Mahallesi mi yoksa bütün şehir Diyarbakır mı onu hak etmedi bilemiyorum. Şahsi fikrimdir ki bu şehirde, bu bölgede yaşayan her azınlık için bir fener oldu Margosyan. En az benim kadar Araptı. En az senin kadar Kürttü. En az benim kadar Zaza, en az senin kadar Süryani, en az senin kadar Yahudi, en az kendi kadar Ermeniydi. Haçoydu, Moşeydi, Kure Mama’nın ettiği lafların yönüydü Margosyan. Lise çağlarımızda ‘’ulan bu adam nasıl güzel yazmiş ha ayni bizım gibidir’’ diyecek kadar yakındı bizlere. Bambaşka bir kültürde yetişip ‘’kultu vallah vallah aynı acıyı çekmişiz yuuu’’ dedirtecek kadar içseldi.

Umuyorum diğer tarafta vardır istediği şekilde bir anayasa, demokrasi ve bunların yapımı için fikrini isteyen insanların zihniyetlerinin tersi. Umuyorum diğer tarafta boncuk boncuk artar tespihlerinin taneleri. Umuyorum maruz kalmaz dışlanmaya, ayrımcılığa, yalnızca isminden ötürü edilen hakaretlere. Cennet veya cehennem fark etmeksizin anlayış bekliyorum diğer taraftan. Zira bir farkımız yok yazılanlar ve yaşananlar itibariyle Margosyan’dan. Gâvur Mehlesi yerine Peyas Mehlesi, Karagözyan Ermeni Yetimhanesi yerine Artuklu Şehidiye Camiisi.

Umuyorum diğer tarafta da gelişine şaşırmışlardır onun. ‘’Koşun koşuun, Anadolu’dan Kürtler gelmiş’’ diyen Ermeni çocukları gibi onu karşılayanlar da ‘’koşuun koşuun, dünyanın derdini anlayıp çözen bir aydın gelmiş’’ derler. Bu ay çoğu derginin kapağında sen olacaksın ve dergi sahipleri seni hiç tanımadı, edebiyat yaşantında da kendi yaşantında olduğun gibi sadece yapıp geçtin. Uğraşmadın, megafon aramadın sesini duyurmak için. Sesin değil, sözün kıymetliydi. Umarım o sözler kalıcı olur, umarım anlayanı bol olur. Fuarda eline eğildiğimde dediğin ‘’ula öpme eşşek’’ lafını çok gece daha duyacağım. Seni kırdığım için affet ama iyi ki öpmüşüm o eli. İyi ki eğilmem gereken eli bilmişim. Çünkü o el bana kökenimden ve dilimden ötürü eğilmemem gerektiğini öğretenin eliydi. Eğilmemem gerektiğini öğrendiğim için öğretene eğildim bende. Görüşmek üzere Dede!

Dicle Elektrik Reklam 8

Yorum Yazın

Online Randevu
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar