Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.5456
EURO34.9482
ALTIN2430.4
BTC/USD63454.94
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı

Merhablar Değerli Dostlar.Eğitim koclugu yaptığım öğrencilerde kişinin ihtiyacına göre bazı araştırma ödevleri veririm. Farkındalığı oluşturmak amacı ile sözlü ve yazılı anlatımlar isterim. Kişi araştırma yaptıkça, öğrendikçe farkındalığı arttıkça kendine uygun yolu bulur, yeni yollar çizmeye başlar. Ben sadece doğru soruyu bulmaya çalışırım. Karşımdaki de cevaplar bulmaya, cevaplar içinde kendini bulmaya başlar. Ve yeni yepyeni başlangıçlar yaparız onunla. Hem de kabuklarımızı bilerek ve isteyerek kıra kıra ilerleriz. Artık tüm sorumluluk bireydedir. Ben sadece bana ve kendisine; hatta ailesine ve çevresine neler öğretebileceğini görmesinde yardımcı olurum. Ama sonuç hep bireye aittir.  Küçük bedenlerden muazzam sözler çıkıyor çogu zaman. Mahmud Altun da bunlardan biri. Bilinçli bir anneye sahip. Mahmud 7. Sınıf öğrencisi. Boks sporunu çok seviyor. Sadece kaslarını değil aynı zamanda hayata bakış açısını geliştirmiş.  Daha önce teknoloji bağımlılığını yaşayan Mahmut un çocuklara ve biz büyüklere mesajı var.

Sizi Mahmud ile başbaşa bırakıyorum.Günümüzde teknoloji bağımlılığı yaygın olan bir virüstür ve bu virüs size kendi kendine bulaşmaz. Virüse aslında siz bulaşırsınız. Unutmayın ki teknoloji bağımlılığına sadece çocuklar değil, yetişkinler de kapılabilir. Arkadaşlar aslında sizler bir kapalı telefona, TV, tablete  bağımlı yapan şey,  sorumluluklardan uzaklaştırma olayıdır. Sizi sorumluluklarınızdan uzaklaştırması anlık mutlu edebilir sadece. Bunları neden mi yazıyorum, çünkü bende bu virüse kapılmıştım…

İnanınki o kadar telefona yakındım ki beni o kadar mutlu ediyordu ki o,aygıtı bir temel ihtiyacım gibi hissediyordum. Sonra ailemle bir karar aldık ve telefondan tuşlu telefona geçtim, o kadar rahatladım ki sanki üstümden bir yük kalkmıştı. Eğer tekrardan bir telefonum olursa kesinlikle youtube’ yi indirmeyeceğim çünkü insanı bağımlı yapan şey o telefonun içindeki uygulamalardır, o telefonu size açtıran şey  vakit harcadığınız uygulamalardır,o uygulamaları sadece bir hafta silerseniz, inanın ki o telefondan sıkılacaksınız ve yeni uğraşlar bulacaksınız.Sorumluluklarından kaçma! Sen belki liseye geçeceksin ve yeni bir telefonun olacak ama bunu unutma ki eğlenceli gelen ve sizin saatlerini çalan uygulamalardan zarar gelebilir. Unutma!

O uygulamalar bir bataklık gibidir, su birikintisi sanıp içine girersin ama içine girdikten sonra bataklık olduğunu anladığın zaman siz çırpındıkça bataklık seni içine çeker. Sen ! sana diyorum günde 17 saat telefonda olan arkadaş! sen değerlisin, senin 17 saatin de çok değerli. Ben demiyorum ki hep ders çalış. Senin bir hayatın ve bir ailen var. O telefon senin yanında olmadığı zaman, yani seni kandırdığını anladığın zaman yanında bir tek ailen olacak ve o telefondan kafanı kaldırdığın zaman gerçek hayatla tanışmış olacaksın. O youtuberin sana neler kattığını düşüneceksin. Eğer bunların olmasını istemiyorsan kalk ve hayata bak. Çünkü yardıma ihtiyacın olduğu zaman telefonun yardım edemeyecek. Şimdi de anne ve babalara seslenmek istiyorum:

Eğer şu an ilkokula giden bir çocuğunuz varsa ona, benim sözümü dinle,ben senden kaç yaş büyüğüm,saygısız gibi şeyler derseniz o küçücük çocuk; büyükler hep doğruyu bilir , büyükler yanlış yapmaz diye düşünür. Siz o çocuğun yanında küfür ederseniz, sigara içerseniz o çocuk da bunların yapılması gerektiğini, bunların yanlış olmadığını düşünür. Anne ve babadan ,çevreden bunları sünger gibi çeker ve onun kişiliği bozulur. Arkadaşlar, bağımlılık teknolojiye has bir şey değildir.Diyelim ki bir çocuğunuz var ve ikinizde bağımlısınız, ben olsam önce kendimi düzeltip sonra çocuğuma izlediğim yolu anlatırdım. Çocuğunuz da sıkılmadan ve mutlulukla size ayak uyduracaktır. Sen bağımlı olan arkadaş, giydiğin ayakkabının, telefonunun yedeğini bulabilirsin ama bir gün gelecek kaybettiğin hayatın yedeğini bulamayacaksın. Yol yakınken hayatını bağımsız bir şekilde yaşa…

Resmi Kaynak Mahmud Altun 12 yaşında.

Eğitimci- Yazar Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişimhaberdiyarbakir.org@msn.com

Makale Yorumları

  • Seher Ergün26-11-2022 20:42

    Çok Güzel Yazmışsınız Elinize ve Emeğine Sağlık

  • Nalan29-12-2021 18:57

    Maşallah Mahmut Darısı Ali Emre"nin Başına

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar