Reklamı Geç
Reklam
Diyarbakır
DOLAR32.4846
EURO34.9253
ALTIN2435.3
BTC/USD64499.49
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

İyi Bir İnsan Ol Çünkü: Dünyanın Buna İhtiyacı Var

İyi Bir İnsan Ol Çünkü: Dünyanın Buna İhtiyacı Var

 Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişim [email protected]

Bazen tüm sınıfa kahve ısmarlar, kendinize gelin de azcık sohbet edelim der, dersi kendim kaynatırım. Biraz rahatlayan, azcık da tebessüm eden öğrencinin okulda, sınıfta, öğretmeni ve arkadaşları ile duygusal bağ kurmasını    sagladığını gördükten sonra hadi bakalım deyip derse geçerim.Değerler eğitiminde öğrencilerdeki değerlerin farkında olmalarını sağlamak amacıyla derslerimde sürekli beyin fırtınası yaparım. Heyecanla kendilerini ifade eden gençleri hayranlıkla izlerim. Kendilerine hayranlık duyduğumu bilmezler elbet.  Bazen de araştırmaya itmek, kendilerinde saklı olan cümleleri heybelerinden çıkarmak için yazılar yazdırırım. Yüzlerce kompozisyon kağıdı birikir masamda. Hepsini tek tek okurum. Yine bir gün derste iyi insan olmayı konuştuk, tartıştık, anlattık, dinledik. Fikirler havada uçuştu. Ama ders sonunda şunu anladım: Çocuklara güvensiz bir dünya yarattık ve çocuklar bu güven vermeyen dünyanın çok da farkındalar. Ve bu gerçekten çok üzücüydü. Gün boyu tüm sınıflarda iyi insan olmak ile ilgili fikirler döndü durdu. Çünkü ödevimiz konu ile ilgili yine ifadenin kağıda dökümüydü. Onlarca yazı topladım. Bu çocuklar henüz 14/15 yaşındalar. Onlara yemeyi içmeyi gezmeyi giymeyi öğretmek kadar, düşünmek ve hayatı sorgulamayı da öğretmek gerek. Kendi düşüncelerini kağıda dönmeleri sağlamak zorluyordu kimi öğrenciyi ama çok güzel yazılar da çıkıyordu ortaya. İşte Aylin' in yazısı da bunlardan biri.

 '' Dünyada birçok insan vardır. Her birinin ayrı ayrı karakteristik özellikleri vardır. İyi huylu kötü huylu, güvenilir gibi.Bu Dünyadaki amaçlarımızdan biri iyi bir insan olmaktır. İyi insan sadece kendine değil ailene, arkadaşlarına, çevrene de kısacası tüm milletine faydalı bir insan olmaktır. İyi insan olmak demek; yalandan uzak durmak, insanlara yardım etmek iyilik yapmak demektir. Tüm insanların yararına olacak güzel işler yapmak demektir.

İnsanlık tarihi boyunca en yüksek değerin ne olduğu her zaman merak edilmiştir. Bu yönüyle insana yüce değerler kazandırmak veya ona ulaşmaya engel olacak iyi ve kötü kavramların niteliği bütün ahlak tarihi boyunca düşüncelerin üzerinde önemli olduğu bir olgudur. Bu konuda çok fazla düşünce ortaya koyulmuştur. Bu düşünce ve öğreticilerin çokluğu ve çeşitliliği şaşırtıcı düzeydedir. Dünyadaki bütün insanların hayat ve yaşam tarzları birbirinden farklıdır. Kiminin çok rahat ve güzel bir hayatı varken kiminin de yardıma muhtaç ve zor bir hayatı vardır. Dünyamızda bu kadar zor geçinen yardıma muhtaç insan varken diğer durumu iyi olan insanların yardım etmesi gerekir. Bu sadece maddi olarak görülmemeli manevi olarak da yardıma muhtaç birçok insan vardır. Mesela yolda gördüğün bir dilenciye veya yetim bir çocuğa güzel bir söz söylemek onları çok mutlu eder. Bunu yapmak çok büyük bir iyiliktir.İyilik yapmak bizim bu kadar yakınımızdayken çok uzakmış gibi görmemeliyiz. Bu dünya da bunca yetim, fakir, yardıma muhtaç, ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyan insanlar oldukça bu dünyanın da iyi insanlara ihtiyacı var.  

Her insan çevresinden etkilendiği gibi çevresini de etkiler. Bu yüzden sadece bir insan iyi olursa tüm çevresini etkiler ve diğerleri de kendi çevresini etkiler döngü bu şekilde devam eder kocaman bir halka oluşur. Bu nedenle sadece bir insanın davranışları ve hareketleri bile çok değerlidir. Yalnızca davranış hareketli değil aynı zamanda konuşma biçimi ve sözleri de değerlidir Çünkü sadece o insan sayesinde bile yüzlerce insan kendini değerli hissedebilir Bu yüzden sadece bir insan davranışları bile paha biçilmezdir bu halka kocaman bir halkaya dönüşür Bu sebeple iyi bir insan olmalıyız. Çünkü dünyanın buna ihtiyacı var.  Kaynak (Aylin Aladağ 10. Sınıf Öğrencisi)

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar