Reklamı Geç
Haberdiyarbakir.Org Reklam
Dicle Elektrik Reklam 3
Diyarbakır
DOLAR32.3762
EURO35.0141
ALTIN2325.4
BTC/USD70062.68
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

Gençliğin Mankurtlaşması

Gençliğin Mankurtlaşması
Dicle Elektrik Reklam 9

“Mankurt" olarak adlandırılan kişi; Türk,Altay ve Kırgız efsanelerinde anlatılan bilinçsiz kölelerden biridir. Kimi kaynaklarda işkence olarak da geçen bu teknik, oldukça bilinen ve uygulandığı sıklıkla anlatılan bir yöntemdir.Mankurt yapılmak istenen kişinin kafasının tamamen kazınmasıdır. Kelleşen bireyin kafasına, devenin ıslak boyun derisi gergin bir şekilde giydirilir.Mankurt olacak kişi, sıcak çölde kızgın güneş altında birkaç gün boyunca bekletilir. Bu şekilde, sıcağın da etkisiyle deve derisi gittikçe büzülür ve gerginleşir.

Zaman geçtikçe kafa derisi ile birleşen deve derisine, alttan çıkmaya başlayan saç kılları da batmaya başlar. Ancak deri o kadar sertleşir ki, uzayan saçlar deriyi delip dışarı çıkamazlar.Böylece, uzamasını sürdüren saç dışarıya doğru değil de ters dönerek kafanın içine doğru yönelir. Uzayan saçların kafayı delip beyne batmaya başlamasıyla, kişi çok büyük ve dayanılmaz acılar çekmeye başlar. Ardından, büyük acılar çeken Mankurt aklını ve hafızasını yitirir. Hatta, kendi anne ve babasını bile tanıyamaz hale gelerek, deyim yerindeyse bir kukla haline gelir. Beyin fonksiyonları azaldığı ve düşünme ile sorgulama yetilerini kaybettiği için de sahibinin her dediğine harfiyen uymaya başlayan Mankurt, o andan itibaren her denileni sorgusuz sualsiz yapabilecek bir köle haline gelir.

Mankurt sözcüğünü Cengiz Aytmatov gündemimize yeniden soktu.Mankurtlaşmak, ulusal kimlikten uzaklaşma, topluma ve kültüre yabancılaşma, zihnin yeniden inşası yoluyla bilinçsizleşme, egemen güçlere ve süper devletlere yaranmayı içeren sosyo - kültürel bir kavramdır. Peki günümüz insanın bağımlısı olduğu / kısır döngü  yaşam şekli / insanin kafası içindekilerin sürekli beynini kemirmesi bir mankurtlasma örneği değil mi?İnsan kendine yeni şeyler kattıkça, yeni bilgiler edindikçe, yeni deneyimlere yer verdikçe beynindeki hücreler harekete geçer ve nöronlar arasında yeni bağlantılar, yeni yollar oluşmaya başlar. Bizdeki değişim nöronları, nöronlardaki değişim de bizleri etkiler.

Kendini yenilemeyen insan: eski düşüncelerinin beynini bir sarmaşık misali sarması sonucu; körelir, üretemez, yordama ve  sağlıklı şekilde analiz etme yetisine sahip olamaz, geleceği göremez ve başarılı da olamaz. Sosyal medyadaki mankurtlasma izlenimlerimi paylaşmak istiyorum sizlere.Instagramda dolaştığımda sadece yarım saat sonra: insanlara ne oldu?demeye başlıyorum.Hemen hemen tüm gençlik aynı şeyleri paylaşıyor, aynı şeylere gülüyor, aynı kıyafetleri giyiniyor. Hatta aynı cümleler kuruluyor, aynı müzikler dinleniyor, aynı resimler çekiliyor, aynı ambians, aynı saç modelleri, aynı anlaşılmayan bir diksiyon ile konuşma üslupları... Say say bitmiyor. Ne oldu? Saç derisini kazimadan zihni kazınmış bir gençlik değil de nedir şimdi bu? Gelecekten bi haber! Üretmeyen! Tüketen, tüketilen, tüketen ve tüketilen bir gençlik! Altını çiziyorum bu kelimenin. Bilinçsiz ve futursuzca kullanılan medya ve teknoloji bağımlılığı.

Fe eyne tezhebun? Nereye bu gidiş? Yenilenmeyen, Üretmeyen bu zihin bir süre sonra iflas etmez mi? Mesela en küçük bir sarsıntıda darbe almış kadar hasar görmez mi? Lütfen etrafınızdaki gençler ile ilgilenin! Sosyal medya kölesi olan bu mankurtlaşmış zihinlere yardımcı olun! Koparın tellerini ellerindeki aletlerin zihin ile olan bağlantılarını. Onlara yeni yollar,yeni yöntemler, yeni hikayeler öğretin. Yoksa hayatın anlamını bilmeyen, insani değerlerden yoksun, ahlak ve hukuk bilmeyen, toplumu ayakta tutan milli birlik ve beraberlik duygularından bi haber, inanç değerleri olmayan, bilme, üretmeye uzak, materyalist ve vurdumduymaz  bir neslin elinde olacak geleceğimiz. Geleceği merak edenler kahve fallarını / astrolojiyi değil; sokakları, kaldırımları, toplu taşıma araçlarının içlerini, kütüphaneleri, laboratuvarları, kıraathaneleri, cafeleri/ internet cafeleri, parkları inceleyin!

Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişimhaberdiyarbakir.org@msn.com

Dicle Elektrik Reklam 8

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar