Reklamı Geç
Haberdiyarbakir.Org Reklam
Dicle Elektrik Reklam 3
Diyarbakır
DOLAR32.3415
EURO35.1222
ALTIN2238.7
BTC/USD63797.05
Online Randevu
Haydar Alper Eser

Haydar Alper Eser

Mail: [email protected]

Online Randevu

Eşeklerarası Sandalye Kapmaca

Eşeklerarası Sandalye Kapmaca
Dicle Elektrik Reklam 9

Öncelikle dertler ve abukluklar diyarı Ortadoğu’nun Türkiye isimli ülkesinden tüm dünyaya selamlar. Kasım ayının bitmesine birkaç dakika kala yazıyorum bu yazıyı. Bizler Aralık ayının ilk çeyreğinde okuyacağız. İlk çeyreğinde mi? Özür diliyorum. Fazlaca televizyona maruz kaldım. 1 saatte 70 kuruş oynadı bugün döviz piyasası. Yalnızca kasım ayında %43 fakirleştik. Canınızı sıkmak istemiyorum böyle şeylerle. Zaten herkesin derdi başından aşkın. Bugün daha güzel şeylerden bahsedip gideceğim. Aralık ayının ilk mıhını işleyeceğim. 4 tane mıh yan yana gelince ay bitecek ve hayırlısı ile yeni dertler edineceğiz. Şimdi parmağımı şıklattığımda gözlerinizi kapatın ve çocukluğuma inin. İtiraz etmeyin, orada hepinize yetecek kadar yer açtım.

Tarihler 6 Mayıs 2006, ben o zaman 8 yaşında bir çocuğum. Büyük bir gösteri olacağını duydum. Kırk yıllık ‘’BajareDiyarbekir’e’’ sirk geliyormuş. Dört gün sürecek dediler. Utanıyorum evdekilere söylemeye. Bir yandan da okullarda sirklerin ne kadar kötü olduğu öğretiliyor bizlere. 2002’de Milano Sirki gelmiş, aklım ermemiş ona ama 2006 için istekliyim. Belki gelir bir daha belki gelmez. Gelen geç gelir buraya. Başka bir dünya görmek istiyorum işte! Süsler, tehlikeler, oyunlar, kandırmacalar…Her şeyi fazlasıyla ciddi yaşadığımız bu lanet şehirde zihin yapımın değişmesini istiyorum. İstemekle kalıyor maalesef bu. Çocuğum, utangacım. ‘’Sirke gitmek istiyorum’’ diyemiyorum. Vardır demek onda da bir hayır. Şimdilik öyle yoruyorum. Zira 2021’in ikinci yarısında (televizyona maruz kalmaya devam ediyorum) hamdüsenalar olsun sirke doydum.

Eskiden 3 veya 4 gün sürüp kapanan sirkler özellikle kasım ayında 7 gün 24 saat devam etti. Evimden dahi çıkmama gerek kalmadı bu sirki ziyaret etmem için. Ülkem, Mardin için ‘’açık hava müzesi’’ yakıştırmasını yapar, bilirsiniz. Taşına ömür vereceğim şehrimden özür dileyerek o benzetmeyi çalacağım. Ülkenin tamamı artık ‘’açık hava sirki’’ oldu desek daha yerinde olmaz mı?

Her şey aynı değil mi? Sirk bir şirket malum. Ee, bunlar da şirket oldular ya! ‘’Akrobatlar, palyaçolar, eğitimli hayvanlar, trapezciler, cambazlar, tek tekerli bisikletçiler ve bir takım sanatçılardan oluşan eğlence aracı’’ diye sözlük tanımını aldım. Bazı farklar varmış tanıma bakınca. Mesela onlar eğitimli hayvanlar kullanıyor; bizimkiler ise eğitimsiz insanlar! Palyaço ve cambazları siyasi ve ekonomik arenada görmek çok olası!  Tek tekerli bisikletçiler yerine çok elli montajcılar, hırsızlar, rüşvetçiler ama her daim inançlılar, örfçüler, gelenekçiler, bıktım! Alavere dalavere Beton Millet Sakarya! Sonuncu ve en önemli fark ise sirklerin genellikle gezici olması! 3-4 günlük veya haftalık kalıp gitmeleri ile biliniyor. Sadece eğlence için ziyaret edilip kapatılıyor. Bizim yaşadıklarımız ise pek kapanacak gibi görünmüyor. Zira halk tabiri ile ‘’ma bunlar da eyi yere tükkanaçtilarhaa!’’

Elbette insan emeği sömürüsünü engellemek ve hayvan haklarını ihlal etmemek için sirklere destek vermemeliyiz. Elbette gidip sirkleri incelememeliyiz ancak birkaç adım geri giderek çok dava devasa bir sirk görebiliriz. Üstelik insanlara vereceği zararı zaten vermiş bir sirk! Eşeklerin ölüsünün kokusu kurtları rahatsız eder mi bilinmez ancak ölen eşeklerin kurtlardan korkmayacağı aşikâr.  Yine de kurtların dışında bir örneklem düşünürsek, sirk içerisinde eşeklerarası bir kavga tutuluyor. Bir çeşit şeref mücadelesi haline gelmiş bu yapı. Kurt öldüreceğine eşeğin kendi namıyla ölmesi alkışlanır hale gelmiş. Allah kurtları uzak etsin, eşeklerin gözünü açsın. Varsa başka ‘’amin’’ denilmesi gereken bir dua, haydi onu da siz ediverin. Haftaya Cuma Çarmıhın ikinci mıhı için görüşelim diyorum. Beden sağlığınıza mukayyet olun. Zira ruh sağlığını artık ben dahi söylemiyorum!

Haydar Alper Eser
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişim haberdiyarbakir.org@msn.com

Dicle Elektrik Reklam 8

Makale Yorumları

Yorum Yazın

Online Randevu
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar