Reklamı Geç
Haberdiyarbakir.Org Reklam
Dicle Elektrik Reklam 3
Diyarbakır
DOLAR32.3718
EURO34.9866
ALTIN2325.7
BTC/USD70878.42
Reklam Alnı
Meryem Avcı

Meryem Avcı

Mail: [email protected]

Reklam Alnı

2.5 Milyar Takipçisi Bulunan K-Pop Hakkında Ne Biliyoruz-1

2.5 Milyar Takipçisi Bulunan K-Pop Hakkında Ne Biliyoruz-1
Dicle Elektrik Reklam 9

K-Pop; pop, rock, hip hop, R&B ve elektronik müziği birleştiren yepyeni bir tür olarak, Kore popunu anlatan bir terim. Türün ilk çıkışı 90'lara, Güney Koreli pop müziğin 'Gayo' olarak anıldığı yıllara kadar uzanıyor. 1992'de Seo Taiji ve Boys grupları sayesinde adı iyiden iyiye duyulmaya başladı. Böylece dünya, pop müzikten farklı ama biraz da benzeyen, yepyeni bir tarz ve türle tanışmış oldu. 2000'li yıllara kadar “K-Pop” olarak bilinen türün tamamen oluştuğu söylenemez. Çünkü şarkılar, esasen birçok türü bir araya getiren melodilerden oluşuyor. Şarkılar klipten, klip dans hareketlerinden, dans hareketleri de grup üyelerinin kişiliklerinden ayrılamaz. K-Pop kültüründe moda, koreografi ve hayranlar da, en az müzik kadar önemlidir. Bu yüzden türü tam olarak anlayabilmek için hareketli kısımlarını da tanımanız gerekiyor.

Fakat K-pop dünyasının sadece ışıltılı bir yüzü var sanıyoruz, sanatçılar eğitim, staj ve sanatçı Kore'de "İdol" olarak bilinen bir aşamaya geliyorlar. Bu onların profesyonel son aşamaları. Onlar bu yolda ilerlemek istese de onları bıktıracak bir eğitim sistemi söz konusu.Eğitimlerinde; aç kalmaya, tahta zeminde yatmaya, 18 saat çalışmaya mağdur bırakılıyorlar. İdoller staj zamanlarının bile daha kolay olduğunu söylüyor. Aynı zamanda öğrenciler ailelerinden uzak tutuluyor, eşcinsel olanlar dışlanıyordu. Kilo her zaman odak noktasıydı, yaşınız, boyunuz ne olursa olsun beliniz ince ve 47 kilo üstü olmamanız gerekiyordu ve bu saplantı idoller ve öğrencilerde psikoloji ve moral bozukluğuna yol açıyordu, fazla kilo alanların yemek aktivitesi kısıtlanıyordu hatta bazen sadece su veriliyordu. Eğitimini bitiren bir sanatçının dediğine göre; "Bazen tüm yemekleri bile kaldırır ve fazla kilo alanlara su verirlerdi. İki kez bayıldığım oldu ve kendimizi aç bırakmak normalleşmişti öyle ki bazıları bulimik olmuştu. Kızların çoğu regl olmuyordu, yorgunluktan bayılanlar çok yaygındı. Çoğu zaman bilincini yitiren öğrencilerin taşınmasına yardımcı olmuştum" Öğrencileri dik tutmak için tahta zemin üzerine iki minderle arada  uyutuyorlardı.  K pop öğrencileri sabah beşten akşam on bire kadar eğitim görüp dans ettiklerini söylediler. Toplumumuzda  makyaj yaptıkları için hakarete tutulan erkek idoller olsada aslında onlar eşcinsel mantığı ile yapmıyorlar bu Kore'de bir gelenek gibidir. Araştırmalara göre Kore'nin erkeklerinin %80'i makyaj yapmaktadır. Ebeveynlerini ziyaret edebilmek için çok önceden izin almak zorundalar, davetsiz gelen akrabalar geri çevrilmektedir.2019 senesinde yirmili yaşlarda bir dizi İdol hayatını kaybettiği için bazı gruplar ve şarkıcılar müziğe ara verdi. Hayatını kaybedenler arasında örnek olarak;

Güney Kore'de 25 yaşındaki K-Pop yıldızı Sulli evinde ölü bulundu. Bir süredir ağır depresyonla mücadele eden Sulli'nin Seongnam'daki rezidansında intihar etmiş olmasından şüpheleniliyor.K-Pop müziğin tanınmış isimlerinden Goo Hara  akşam evinde ölü bulundu. ...Güney Kore, intihar oranı en yüksek olan ülkelerin başında geliyor. Goo Hara'nın kesin ölüm nedeni henüz açıklanmadı ancak ünlü şarkıcının geçmiş teşebbüsü intihar etmiş olabileceğine işaret ediyor. Kim Jonghyun hayatını 27 yaşında kaybetti..Jong-hyun'un ölüm nedeni intihar olarak açıklandı. ... Kız kardeşinin yetkilileri araması üzerine hastaneye kaldırılan Jong-hyun, ilk belirlemelere göre karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybetti.Birlikte çalıştığı ajansı Sublime Artist Agency üzücü haberi sosyal medya sayfasından duyurdu ancak ölüm nedeni hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadı. Bununla birlikte, birçok kaynak genç oyuncunun intihar ettiğini doğruladı. YoHan'nın sır ölümü ise henüz sebebi bilinmiyor ünlü idol 28 yaşında hayatını kaybetti..Bir çok idolun bağlantılı ölüm haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor. İnsanlar intihar diye öne sürülen ölümlerin cinayet olmasından da şüpheci fakat sanatçılar idoller psikolojik olarak çöküşte..İdolller çok katı kurallara sahip. Neler yapacaklarına kadar karışılıyor, görünüş değişikliği, estetik operasyonları ve fazla aşırıya kaçan diyetler daha niceleri. Giyimlerinde bile her ayrıntıya önem veriyorlar çünkü insanlar en ince ayrıntıda onları linçlemek için bekliyor.Onlar ne kadar ışıltılı, güzel, zengin hayata sahip görünselerde, hayatları zor günlerle dolu..Hatta o kadar kötü bir hal alıyor ki, evlerinde ölü bulunuyorlar.

Eğer bana sorarsanız bu kadar fanı olan ve onların peşinden gitmek isteyen hayranlara sahip olan bir topluluğun önyargıları yıkması gerek bu olay, eğitim böyle devam edemez bende bir dansçı olmak istiyorum fakat şimdiden beden ölçülerim ve yüz yapım uyuşmuyor benim gibi olan binlerce hatta milyonlarca insan hayallerinden beden ölçüleri, boyu, yüz yapısı ve yemek alışkanlıkları yüzünden vazgeçemez önyargılar yok edilmeli bu saçma eğitim sistemi yok edilmeli. 2,5 milyon takipçisi olan bu kitlenin önyargıları yıkabileceğine inanıyorum böyle mi olmak istiyorsun? İnsanların seni boy ölçün, kilon, yüz hatların, bel çevren, yemek alışkanlıklarına göre sınamasına izin verme çok mu istiyorsun hayallerine kavuşmayı o zaman önyargıları yok et. Kore, Japon, Çin, Tayland daha birçok Asya ülkesinde binlerce sanatçı ve grup var onların ışıltı hayatları var sanıyoruz hep gülümsedikleri için her şeyin iyi olduğunu sanıyoruz. Her şey bir gülümseme ile gizlenmez, o güzel yüzler, o umut ve neşe verici gülüşler soluyor. Şirketler ve ülkeler eziyet ediyor. Sesimizi duyurmamız ve onlara yardım etmemiz gerek, konu ne olursa olsun önyargıları yıkmak gerek.

Kaynak: BBC Hazal İÇLİ (7. Sınıf öğrencisi) K'pop terimini en çok Hazal'dan duymuştum. Bir sohbetimizde bana Kore popunu anlatmasını istedim. O kadar guzel anlattı ki, edindiğim bilgileri sizlerle paylaşması için bir araştırma yazısı hazırlamasını istedim.Hazal çok güzel yeteneklere sahip. Bunlardan biri de araştırmak ve aktarmak. Gençlerimizdeki yetenekleri açığa çıkarmak ve bu yetenekleri kullanacakları platformları onlara sunmamız gerektiğini düşünüyorum. Hazal ın ilk köşe yazısı ama eminim ki son da olmayacak. Hazal gelecekte insanların hayatına dokunmak için psikolog olmak istiyor. İnancım odur ki: Hazal nerde olursa olsun ve hangi mesleği yaparsa yapsın, insan hayatına dokunacaktır.Tebrikler Hazalcım, başarıların daim olsun.

Meryem Avcı
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişim haberdiyarbakir.org@msn.com

Dicle Elektrik Reklam 8

Makale Yorumları

Yorum Yazın

Reklam Alnı
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar