Metina Derneği’nin Dayanışma Gecesinde Buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Metina Derneği’nin Dayanışma Gecesinde Buluştu
Dicle Elektrik Reklam 11
Abone ol
3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Metina Aşireti’nin üyeleri Diyarbakır’da bir araya geldi. Güneydoğu’da birçok kan davasının barışla sonuçlanmasına vesile olan Metina Derneği siyasi partilerin Diyarbakır’daki tüm temsilcilerinin bir araya geldiği dayanışma gecesi düzenledi.
Dicle Elektrik Reklam 2

Haber Muhabiri Ali Şeran // Diyarbakır
Resmi Kaynak Yazar Devran Sinanoğlu

Metina Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından derneğin bugüne kadar yapılan faaliyetlerinin gösterildiği sinevizyon çalışmasından sonra canlı müzik eşliğinde gece devam etti. Dernek kurarak kurumsal bir yapıya bürünen aşiret, kan davası gibi toplumsal yaraları sarmanın yanı sıra eğitim, kültür ve sanat gibi konularında da çalışmalar yürüten aşiret üyeleri, Toplumsal Dayanışma ve Kültürel Etkinliklerimiz adı altında Diyarbakır Divan Otel’de düzenledikleri gece ile bir araya geldi. Diyarbakır’da bir otelin toplantı salonunda düzenlenen etkinlikte Diyarbakır’da bulunan aşiret üyelerinin yanı sıra, HDP’li milletvekilleri, AK Parti, CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, İyi Parti, HÜDAPAR’ın il temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve birçok vatandaş katıldı.

Nüfusunun büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Metina aşireti, 2017 yılında Metinalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Eğitim Derneği’ni (Metina-Der) kurarak kurumsal bir kimliğe büründü. Kurulduğu günden bu yana başta kan davaları olmak üzere birçok toplumsal yarayı sarmaya çalışan dernek, toplumsal barışa katkı sunmak, toplumsal cehaletle mücadele etmek, toplumsal fakirlikle mücadele etmek konusunda birçok mücadelede bulundu. Düzenlenen gecede davetlilere hitaben bir konuşma yapan Dernek Başkanı Aydın Pirinççioğlu, “Metina Derneği, Metina Aşireti’nin mensuplarından oluşur. Metinalılar, Mittani Krallığı’na dayanır. Kerkük ve Süleymaniye’den gelmektedir. Türkiye’deki nüfusu bir milyonu aşmaktadır. Nüfusun yoğun olduğu yerler Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa üçgeninde yaşamaktadır. Bölgenin en kalabalık ve etkin aşiretlerinden biridir. Metina Aşireti artık feodal aşiretçilik zihniyetinin dışında post modern bir anlayışla sivil toplum kuruluşu olma yolun adını ilk adımını 2017 yılında Metina Derneği‘nin kurulmasıyla atmıştır” dedi.

“Mahkeme Gibi Vatandaşların Sorunlarını Çözüyoruz” Metina Derneği’nin kuruluş amacının toplumsal barışa katkı sunmak, toplumsal cehaletle mücadele etmek, toplumsal fakirlikle mücadele etmek olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Pirinççioğlu, “Bu ilkeler çerçevesinde topluma hizmet adına çalışmalarımızı altı yıldır sürdürüyoruz. Son iki yıl pandemiden dolayı aksaklıklar oldu. Özelikle bölgenin kanayan yarası olan kan davaları, arazi anlaşmazlıkları, kız kaçırmalar, trafik ve iş kazaları, yaralanmalar gibi olaylarda aileleri bir araya getirerek, ikna ederek barışmalarına katkı sunulmuştur. Çözüm bekleyen sorunlara merhem olmuştur. Bu hizmet ve çalışmalarımızla birçok olay mahkemeye intikal etmeden çözüme kavuşmuş ve mahkemelerin yükünü azaltmıştır. Mahkemelerde sonuçlanan olaylarda, mağdur da, fail de sonuçtan memnun kalmamıştır. Ama bizim aracı olup barıştırdığımız mağdur da, fail de memnun kalıp barışmışlardır. Artık bölgemizin sadece kavga sorunlarıyla değil sosyal, kültürel, sanat ve sportif faaliyetlerin gelişmesi, yaygınlaşması ve ivme kazanması için özellikle gençlik kollarımızla, eğitimcilerimizle koordineli bir şekilde proje üretme ve uygulamaya çalışacağız” ifadeleri kullanıldı.

“Geçmişten Günümüze Cehaletle Mücadele Gösterisi” Bu gece Toplumsal kaynaşma ve Kültürel etkinliklerimiz olacak, Gençlik kollarımız hazırlamış oldukları geçmişten günümüze cehaletle mücadele konulu tiyatro sahnelenecektir. Yine gençlik kollarımızın ses sanatçıları bölgemizin kültürünü yansıtan parçaları seslendireceklerdir. Davet konusunda belki Türkiye’de bir ilke imza atacağız. Ayrım yapmadan tüm siyasi partilerin temsilcilerine üçer kişilik kontenjanla masa ayırarak gecemize davet ettik. Ayrıca bölgenin kanaat önderleri, iş adamları, STK temsilcileri ve basın mensuplarını davet ederek; Barışın kardeşliğin, dostluğun aynı platformda, aynı çatı altında havayı teneffüs edip, Müziğimizi, tiyatro gösterimizi izlemek keyif almak, gruplaşmayı, ötekileştirmeyi ortada kaldırıp Âdemin çocukları olduğumuzu hatırlatıp güzel ve keyifli bir gece geçirmek temel amacımız. Davetimize icabet eden herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
5 İlde Terör Operasyonunda 14 Şüpheli YakalandıÖnceki Haber

5 İlde Terör Operasyonunda 14 Şüpheli Ya...

Yağ Stoklayan Zincir Marketlere Gece BaskınıSonraki Haber

Yağ Stoklayan Zincir Marketlere Gece Bas...

Dicle Elektrik Reklam 4

Yorum Yazın

Reklam Alnı